tisdag 15 september 2015

Vildsvin på tomten

Vi håller på att sätta upp elstängsel runt hela trädgården för nu är de alldeles för närgångna, grisarna. Vi hittade uppbökad mark ungefär 25 m från huset och det är bara en tidsfråga innan någon kliver ner i dammen och punkterar den eller bökar upp trädgården.

Vi har kontakt med lokala vildsvinsjägare, de brukar varje år fråga om de får jaga vildsvin på våra marker och vi har alltid sagt ja. Vi vill inte ha betalt och vi vill inte ha kött utan överenskommelsen bygger på ett förtroende om att inget annat får jagas än vildsvin. För övrigt vilt är våra marker en fristad så länge vi bor här.

Jag kontaktade jägarna och nu har de varit här under fyra kvällar och nätter men ingen jaktlycka ännu. Vildsvin är svårjagade och man måste ha kunskap om vem som skall fällas i flocken, annars kan effekten bli helt motsatt.

Jag har länge haft känslan av att man grovt underskattat populationen, killen som satt här under lördagsnatten berättade att många grupper av grisar rörde sig nere på åkern, de hörs väl när de bökar och grymtar och bråkar med varandra. Vi såg en grupp när vi satt på altanen i somras, fem vuxna och tjugo kultingar räknade jag in. Bonden som vi arrenderar ut åkermarken till har åsamkats stora förluster, på veteåkern närmast huset är nog hälften av skörden nertrampad.

Vår trädgård saknar värde för alla andra utom för oss, från politiskt håll finns ingen hjälp att få, trädgårdar har noll och intet värde för BNP, mycket prat men lite verkstad är en bra illustration över läget. Man kunde åtminstone visa lite framfötter genom att förbjuda den konstgjorda matningen som sker året runt och bidrar till ökningstakten.  Inte ens bönderna får ersättning för vildsvinsskador som man annars får vid rovdjursangrepp. Inga stora rovdjur får finnas i vår natur och när något saknar naturliga fiender blir balansen obönhörligen rubbad, vare sig det gäller växter eller djur. Trafikolyckor och jakt är det enda som reducerar stammen, ett varmare klimat gagnar stammen. I fjol fällde jägarna 10 vildsvin här, så få att det saknar betydelse.

 Vildsvinen förökas exponentiellt, ni vet det där med riskornen på schackbrädet.

Idag skattas populationen i landet till 350.000 djur vilket innebär en fördubbling av stammen på mindre än tre år! Men vildsvin är svårinventerade och siffrorna är nog inte tillförlitliga. Stammen har på en del håll vuxit okontrollerat och när sådan obalans inte åtgärdas så blir alltid någon sittande med Svarte Petter.

Vi kommer nog alltid att ha vildsvin i vår natur sedan man en gång tog steget och beslutade att de tillhör den svenska naturen men den ökning som nu sker verkar vara utanför all kontroll  och ju längre man väntar desto mer växer problemet. 

5 kommentarer:

  1. Usch, det måste vara hemskt att ha vildsvinen så nära. Jag vill inte tänka på vad de skulle kunna ställa till med i din fantastiska trädgård. Vildsvin är nog de enda av våra vilda djur som jag definitivt inte vill ha för nära. Inte ens en vargflock vågar sig i regel på vuxna vildsvin, och en uppretad sugga försvarar ju effektivt sina kultingar. Vill vi hålla nere stammen är det tyvärr bara bössan som gäller, även om man kan anta att de som så många andra djur får fler ungar om de jagas än om de får vara i fred. Matning av vildsvin året om är ett elände, och när man hade hittat några skräckexempel för ett par år sedan diskuterades det om man skulle förbjuda viltutfodring överhuvudtaget. Vilket i praktiken skulle betyda att vi måste stå och titta på när halva Sveriges rådjursstam svälter ihjäl om vi får en lika hård vinter som 2012-13. Tänk om jägarna kunde ta sitt ansvar...

    Efter nämnda vinter har rådjursstammen ökat igen och före jakten i år hade vi omkring 500 000 rådjur i Sverige. Jag är fortfarande ute och smyger på dem med kameran ibland, även om de ljusa mornarnas och kvällarnas tid är förbi för i år. I förra veckan slog jag ängen med slåtterbalk och lie, och tog vara på några säckar hö att ha till de vilda djuren i vinter. Älgar tycks det vara mycket dåligt med häromkring, och jag läste nyss att man i Sörmland är orolig för att älgkalvarna inte växer som de ska. Däremot har jag sett ovanligt mycket harar och rävar i år. Visst är det frestande att börja lägga ut äpplen på ängen och i hagen nu när de börjar mogna. Men kommer grisarna, är det slut med matningen på det här stället.

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Olle, roligt att du hör av dig! Det är grisarnas förökningstakt som är problematisk och nog kan man väl tycka att det är allt annat än klokt att mata dem även på sommaren, det bidrar utan tvivel till att de förökar sig ännu mer. Det hävdas ofta att vargar inte tar vildsvin och det är säkert inte det första bytet men vargen som lever i närheten av vildsvin är läraktig och nu finns bildbevis, kolla här;

      http://vlt.se/nyheter/hallstasura/1.2916725-sag-vargar-doda-vildsvin

      Radera
    2. Tack för länken, Gunilla! Senast jag hörde att vargar inte tar vildsvin var på ett föredrag som en vargspårare höll för Naturskyddsföreningen på en skogskurs i Tiveden. Han verkade kunna sin sak och även från andra svenska källor har jag hört detta. Men när jag kollar runt lite på främst tyska sidor tycks det vara annorlunda nere på kontinenten. Om du kan tyska kan du t ex ta en titt här:
      https://de.wikipedia.org/wiki/Wolf#Ern.C3.A4hrung
      I ett gränsområde mellan Tyskland och Polen (Lausitz) ska vildsvinen stå för 18% av vargens byten. Viktigast där är rådjuren med 53%. I Slovakien ska vildsvinen till och med vara det viktigaste bytet, där man hittade vildsvinsrester i 45,5% av alla undersökta vargspillningar! Betydligt mer än kronhjort (23,3%) och rådjur (5,5%). I polska Bialowieza hittade man vildsvinsrester i 47,7% av vargspillningarna på sommaren och i 29,0% på vintern, även om hjortdjuren dominerar med 93,1% respektive 97,0%. Tydligt är att vargarnas matvanor varierar mycket mellan olika områden, och i så fall vore det ju konstigt om inte våra svenska vargar skulle kunna lära sig ta vildsvin.

      Olle

      Radera
  2. Först och främst: Jag gillar verkligen din attityd angående viltet i skogen. Sedan är det ett stort bekymmer med just vildsvin. Det går inte att ha dem på tomten så klart.

    Hoppas att problemet löser sig!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anja!

      Det var inget enkelt beslut att be jägare om hjälp men även jag inser att vildsvinens förökningstakt är problematisk.

      Nu har vi elstängsel runt hela trädgården men roligt är det inte trots att vi kan sova i lugn och ro. På framsidan av trädgården har vi fem ingångar, nu täcker stängslet hela framsidan, vi kan öppna en port men vi kommer inte åt att klippa gräset. Det här får bli ett provisorium, vi får nog utöka stängslet men just nu vet jag inte hur vi skall lösa infarten till huset, knepigt värre!

      Radera