torsdag 12 november 2015

Några ögonblick i november månad

Sen eftermiddag och det skymmer redan denna mulna dag, kvällarna blir längre och längre, sex veckor kvar till vintersolstånd.

Efter två månaders regnuppehåll fick vi äntligen nederbörd, 35 mm på några dagar som den torra marken girigt sög i sig.

Värmen håller sig kvar och lurar en och annan vårblommande ört att sätta knopp och blomma. Gentiana angustifolia Nr. 9321 en tjusig vårblommande gentiana som borde sova sin vintersömn just nu men lurats av vädergudarna att tro att våren är här. Inte gott för en liten blomma att veta att just nu är det vad vi människor kallar för november och då bör man hålla sig borta.

De flesta träd har tappat sina löv men Fagus sylvatica `Rotundifolia´ en rundbladig bok håller kvar sin röda beklädnad och lyser fint i solen.


Magnolia `Wada´s memory´ är välrustad inför kylan, blomknopparna har fått sin vinterpäls.


 Jag trodde att alla höstkrokus blommat över men plötsligt dök dessa upp i en rabatt, våta av morgonens dagg. Nu börjar jag undra om detta verkligen är Crocus speciosus eller om det möjligen kan vara Colchicum autumnale, alltså tidlösa som kan vara ganska snarlik höstkrokus?


Då perennerna vissnat och blivit bruna eller nerklippta finns det andra som väntar på att få synas, inte pråliga och färggranna men så anspråkslöst vackra står barrväxterna där, alla årets dagar. Blågranen Picea pungens `Iseli fastiagate´ är en av många varianter på denna vackra gran.


När solstrålarna för ett ögonblick träffar den den lilla tallen formligen lyser de vita topparna på barren. Pinus parviflora `Tani - mano - uki´ en japansk silvertall som inte är särskilt vanlig vad jag vet i alla fall. För mig är den i vilket fall som helst väldigt speciell, den kommer från goda trädgårdsvänner i Östergötland. En mycket långsamväxande liten tall som Gunnar ympat och vårdat tills den blev livskraftig och nu växer den i vår trädgård sedan några år tillbaka.


4 kommentarer:

 1. Åh, så fine bilder du deler idag!

  SvaraRadera
 2. Vackra betraktelser, lite vemodigt inför det som väntar. Hoppas det blir en mänsklig vinter som också blir bra för växtligheten. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 3. Stackars gentianan. Hoppas den inte ger all kraft nu.
  Min erfarenhet är att Colchicum autumnale är två månader tidigare än Crocus speciosus. Här har just höstkrokusen börjat blomma och mängder av knoppar är på väg av olika sorter.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Diverse vintergrønt som Picea og Pinus hører til i hagen.
  Jeg elsker å gå hagerunde om vinteren når trærne er kledd med snø. :)

  SvaraRadera