torsdag 26 november 2015

Rhododendron makinoi `Silber´

Denna vackra Rhododendron är en selektion av vildarten R. makinoi, alltså ingen hybrid men den skiljer sig i någon detalj från arten och den detaljen har  förts vidare i odling, därav tillägget `Silber´ i namnet.

R. makinoi är uppkallad efter en japansk botanist som var en av de första runt sekelskiftet att beskriva växten.

I vilt tillstånd återfinns den i ett område i Japan där den växer på bergsluttningar på 600 - 2300 m höjd. Att den växer så högt upp i bergen betyder också att härdigheten är förhållandevis god.

R. makinoi `Silber´ är en medelstor buske med ett upprätt och kompakt växtsätt. Bladen är glänsande gröna men framförallt långa, smala och lansett formade. Just bladformen är karakteristisk för R. makinoi och går ofta igen hos hybriderna. Här blommar den i maj med rosafärgade blommor. Jag är inte speciellt känslig för färger men just denna skarpt rosa ton tillhör nog inte mina favoriter. Efter blomningen kommer den vackra silverfärgade nytillväxten, här juni 2014.


Den har växt en del under ett år ser jag på bilderna men behåller sitt täta och vackra växtsätt vilket jag uppskattar. Här ett år senare när det vackra, silverfärgade indumentet börja täcka bladen.


Odlingsråden förordar halvskugga men här i planteringen blir den utsatt för flera timmars stark sol mitt på dagen som kan skada känsliga växter men den ser ut att tåla solen, inga bladskador har jag upptäckt men den får förstås inte torka ut. Sist några bilder från september i år.7 kommentarer:

 1. Absolut en flot bladplante. Kan det passe, at selve artens blade er lidt smallere end bladene på silber?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skulle det absolut kunna vara, jag har aldrig sett arten i verkligheten. Kul om någon kanske vet vad som skiljer `Silber´ från vildarten?

   Radera
 2. Hei!
  En vakker plante og så står den i veldig fine omgivelser. Jeg liker fargen på blomstene også, jeg.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Så fin! Den passar verkligen in i den otroligt vackra miljön. Gillar den silvriga nytillväxten.
  Ha det gott!
  Titti

  SvaraRadera
 4. Vackert! Som vanligt är det de mossiga stenarna som drar mina ögon från växten. Imponerande! Jag är inte heller så förtjust av i knalligt rosa men håller med om att den är vacker i bladen.
  Önskar dig en fin advent!

  SvaraRadera
 5. Tack än en gång för dina fina beskrivningar av Rhododendron! Nu har jag läst ikapp och tagit till mig av dina goda råg.

  SvaraRadera
 6. Bildene er ren nytelse for øyet. Spesielt det nederste.

  SvaraRadera