tisdag 17 november 2015

Rhododendron `Blue Peter´

En av de absolut första Rhododendron som planterades här i trädgården var hybriden R. `Blue Peter´ ( R. ponticum x ?)  en Rhododendron som härstammar från den anrika Knap Hill plantskolan i Storbritannien. Där experimenterades friskt under 1800- talet samt början av 1900 - talet med att ta fram nya och färgsprakande hybrider av Rhododendron, många av våra lövfällande azaleor som vi idag odlar i våra trädgårdar har sitt ursprung där. Jag har noterat att många av dem saknar uppgifter om  ursprung, kanske var det inte så viktigt på den tiden eller så har uppgifterna helt enkelt försvunnit.

R. `Blue Peter´ är en ponticum hybrid och idag skulle jag inte köpa en sådan. Om R. ponticum har jag skrivit tidigare, finns att läsa här.

Jag visste absolut ingenting om Rhododendron när jag planterade den lilla plantan. Den växte snabbt till en rejäl buske och det som är snabbväxande blir gärna också glest och spretigt, raka motsatsen till en kompakt och välformad växt.  Den behöver utrymme och det är ingen idé att samplantera med andra småväxande plantor för den lägger sig över all annan växtlighet. Jag har klippt in en del grenar flera gånger för de växte över gången. Den går bra att beskära strax efter blomningen men beskärningen förändrar inte växtsättet, den är och förblir en spretig buske.


Kanske är jag lite orättvis mot `Blue Peter´ för blomningen i slutet av maj och början på juni är vacker. Den är framför allt en trogen blommare varje säsong och blommorna är verkligen sköna, inte med en dragning mot rosa som är så vanligt hos Rhododendron utan faktiskt med en skiftning mot blått. Blommorna är stora och iögonfallande men i övrigt är busken ganska intetsägande. Men varför inte, har man bara plats och gillar blommor så kan den här busken nog fylla en funktion.


En sorglig bild av Rh. ponticum där den koloniserat områden på Irland, bildar täta snår med djup skugga som utrotar lavar, mossor och lokal flora med tillhörande djur- och insektsliv.

Photo; South Eastern Mountain Rescue Association

1 kommentar:

  1. Ja, "terrorn" finns i alla former. Om man bortser från Ponticum-.inblandningen, så kan det spretiga växtsättet vara ibland en fördel: Låter man den växa sig stor kan man börja stamma upp några grenar och ta bort helt andra. På så sätt får man ett rododendronträd ;-))!
    När det gäller naturens "terror" kommer jag ihåg någon gång på 1980 talet när bl.a. Blekinge och Öland invaderades av nyckelpigor. De jäklarna bet dessutom. Det kan vara svårt att begripa hur nyckelpigor kan upplevas som hot men så var det. Riktigt otäckt. De hade förts med Österbottens vågor från Baltiska länder.

    /Anja

    SvaraRadera