söndag 22 november 2015

Rhododendron pachysantum

I ett bergsområde i Taiwan växer den endemiska vildarten R. pachysantum, den enda platsen i världen där man hittar den i vilt tillstånd. Arten är kodad som sårbar pga dess begränsade förekomst i naturen.

I odling är den mera spridd och används ofta i hybridisering för att få fram vackra bladplantor.

De plantor vi idag odlar i våra trädgårdar härstammar från en expedition som genomfördes i början av 70-talet i Taiwan och där man återfann R. pachysamtum, fröinsamlingarna från expeditionen som entusiaster hämtade hem från andra sidan jorden är alltså upphovet till att vi fått möjligheten att odla den vackra växten, hisnande tanke!

Många skulle nog skriva under på att denna Rhododendron är bland de vackraste som finns. Bladens hårbeklädnad som benämns indument på undersidan och toment på ovansidan ( i dagligt tal räcker det gott med indument) är imponerande. På de tjocka, läderartade bladen kommer först ett silvrigt indument som sedan ändrar färg och blir chokladbrunt. Dessutom bibehåller växten sitt indument under hela säsongen.

Den räknas till medelstor Rhododendron men är inte särskilt snabbväxande, mycket kompakt i växtsättet. Härdigheten anges till zon 1-3 men den bör nog få en skyddad växtplats och skyddas mot brännande vårsol de första åren. Jag har haft den i sex år men aldrig fått några vinterskador, kanske har jag bara haft tur med denna vackra planta. Den svåra vintern och våren 2013 som skadade och dödade så många städesegröna växter , även här, påverkade inte R. pachysantum det minsta.

I juni 2014 såg den ut såhär, försommaren bjuder på ett silverfärgat indument.


R. pachysantum i maj 2015 när de nya bladen utvecklas med den silvriga hårbeklädnaden.


Redan i slutet av maj kan man skönja en begynnande färgskiftning på bladen.


I juni månad brukar förvandlingen vara klar, de bruna chokladfärgade bladen väcker uppmärksamhet med sitt särartade och vackra! utseende. Bor man i lämplig zon och gillar dessa vackra buskar är nog R. pachysantum något av det finaste man kan ha i surjordsrabatten.


3 kommentarer:

 1. Det er virkelig interessant at følge dine rhododendronportrætter. Dine billeder er både smukke og illustrative og teksten meget informativ.

  SvaraRadera
 2. Jeg læste med stor interesse dit planteportræt. Jeg fik selv en lille plante for snart 7 år siden og de sidste 3 år har den sat flere blomster.
  Havehilsen
  Ole

  SvaraRadera
 3. Så vakkert eksemplar du har! Jeg har et par planter av R. Pachysantum rundt I skogen. De vokser utrolig sakte, så jeg regner med de ikke er plassert på helt ideelle plasser for dem, men jeg håper de etter hvert vil trives bedre. I det minste har de klart å overleve I 4 år nå.
  Det er forresten veldig spennende å lese om dine rhododendron planter. Du kommer med så mye informasjon jeg ikke visste fra før.
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvaraRadera