onsdag 5 april 2017

Sippor, sippor..och en kotte

Kyligt och hårda vindar idag men nu är det vår! Staren anlände i måndags och har redan markerat en holk i den stora aspen så adjö med dig vinter. 

Överallt blommar blåsipporna, både i trädgården och i den omgivande naturen.





Den ungerska blåsippan Hepatica transsylvanica i repris, den bjuder på en ymnig blomning


Backsipporna börjar vakna, Pulsatilla patens nipsippan med sina pälsklädda skott


Den vanliga backsippan Pulsatilla vulgaris gör sig redo för årets höjdpunkt


Pulsatilla halleri ssp slavica har inte vågat språnget ännu


Ingen sippa men hon får ändå hänga med, bara för att hon är så vacker Iris reticulata `Harmony´


Här ser vi och upplever de flesta djur som finns i den sörmländska naturen med ett undantag, jag har aldrig sett en igelkotte här. Det borde vara en perfekt miljö med massor av natur, många rishögar att gömma sig i och framförallt ingen trafik som skördar så många igelkottars liv. Tills idag, jag såg att någon hade krafsat i rabatten och jag kände inte igen spåren, tills jag tittade lite närmare och minsann låg det inte en liten kotte, tryckt mot den värmande stenen och sov...hoppas jag.

Tillägg; Nu har jag varit ute flera gånger för att kolla om "kotten" lever och satt ut en tallrik med färskt vatten men den har legat kvar på samma ställe. Nu bad jag min man följa med och han rörde vid den och då visade det sig vara en pytteliten harpalt som blev uppskrämd. Hur i all världen skall denna lilla unge klara sig? Jag vet inte hur länge hararna har sina ungar under beskydd men den här lilla filuren kan inte vara gammal. Ingen kotte alltså.. 

18 kommentarer:

  1. Hej Gunilla

    Roligt om det är en levande igelkotte (pindsvin på danska), jag ser inga taggar?
    Fina blåsippor du har, enkla och rena! - jag har bara de helt vanliga i Värmland
    Fantastiskt ljus du fick med på Pulsatilla patens:)

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  2. Ljuvliga bilder av sipporna och ja, en igelkotte fattas i min fauna här på Boråkra! Sötast!
    Ha en härlig kväll...
    Kram Titti

    SvaraRadera
  3. Vakre bilder! Hepatica er en stor favoritt hos meg også. Pulsatilla er også så fine.

    Ha det godt!

    Klem!

    SvaraRadera
  4. Pulsatilla er en af de allermest fotogene planter efter min mening.

    SvaraRadera
  5. Ojojoj... en liten harpalt har det inte lätt under sin första tid. Då är den väldigt sårbar. Men att den ligger på samma ställe och trycker hela dagarna är helt normalt. Mamman besöker sin unge bara en gång om dygnet, en kort tid, för att ge den di. Eller sina ungar - det kan mycket väl finnas fler gömda i närheten. Oftast sker dessa besök i skymningen. Ibland sägs det att harmamman är slarvig eftersom hon så sällan ser till sina ungar, men som alltid finns det en mening med det hela. Fältharen är ju de öppna markernas djur, och deras vägar över fälten följs ofta av rävar och vråkar. Ju färre tillfällen att visa räven var ungarna är, desto bättre! Ungarna diar i omkring 35 dagar, och mjölken är så rik på fett och protein att de inte behöver särskilt mycket åt gången. Mitt råd är att ni åtminstone tills vidare låter ungen vara och ser om ni hittar några spår av någon vuxen hare i närheten. Och att ni håller er borta från platsen i skymningen, så att mamman kan ge sin unge di i lugn och ro.

    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Olle för information och goda råd! I år har vi mycket hare här, såg det av spåren i vinter och någon eller några patrullerar i trädgården varje natt. Ser spår i den nyutlagda myllan.

      Har aldrig sett en så liten harunge och så oskyddad i livet. Måste vara ett lotteri vem som överlever. Det enda skyddet är att ligga helt stilla i timme efter timme som den här lilla krabaten gjorde, såg bara rumpan på den när den låg och tryckte vid stenen.

      Radera
  6. Det er en dejlig tid, når anemonerne blomstrer. Så er det for alvor forår.
    Det er en barsk verden, den lille unge er sat i, men vi må håbe, den klarer det.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  7. Blev så hoppfull när jag läste 'krafsat'. Har också något som går runt och rotar i jorden i kanterna av rabatterna. Vi har nog en del igelkottar men det var längesedan jag hade någon i en trädgård.

    Ljuvliga blåsippor du har fångat. Jag tog mig till reservatet för spaning igår men det började regna, iskallt. Men till helgen kommer de finnas kvar :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  8. Smukke billeder.

    Jeg håber den lille hareunge klarer det...men som andre skriver, så er det jo en barsk verden vi lever i.

    SvaraRadera
  9. Smukke blomster hos dig, synd med den lille hareunge, naturen er hård, håber den klarer sig.
    Kram

    SvaraRadera
  10. Oi ei, aivan ihania kukkia ja kuvasi ovat todella upeita, Gunilla!

    Hassua ettei Google osannut kertoa mikä on igelkotte, mutta onneksi vanhan hyvän ajan sanakirja kertoi heti, mistä on kyse. :) Ulosteista päätellen meidän pihapiirissämme asustaa ainakin joskus siili, mutta valitettavasti en ole vuosiin nähnyt niitä. Ravintoa ja suojaisia talvehtimispaikkoja kyllä pitäisi olla. Liikenne huolettaa siilienkin kohdalla. Siilejä toivoisin pihapiiriin.
    Jäniksistä ei olisi niinkään väliä. :) Etsin tietoa poikasista ja löysin tämän linkin http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/milloin-hankipojat-syntyvat/
    jossa on hieman samaa asiaa kuin Ollen hyödyllisessä kommentissa. Opin siitä paljon uutta.

    Keväistä torstaita! :) Kram!

    SvaraRadera
  11. Väldigt många blommor samlade i dina sippor. Fler än vanligt? Eller snor du ihop dem vid fotograferandet? Fantastiska färger. Håller tummarna för haren.
    //Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helene!

      Nej, jag har inte gjort något speciellt enbart för att få bra bilder, de blommar väldigt rikligt just nu, vackra färgklickar i en ganska trist trädgård ännu.

      Radera
  12. Så flotte vårbilder av blomstene dine! Det er noe spesielt med blåveisen.
    Hareunger er noen tøffinger de, så denne greier seg helt fint. Haremor kommer nok innom i ny og ne for å amme den.
    Ønsker deg en fin påske:-)

    SvaraRadera
  13. Är det inte ovanligt mycket sippor i år? Eller är det bara jag som glömmer från år till år!
    Igelkotten som visade sig vara en harpalt är ju spännande. Du får informera hur det går för det!
    Här på ön har vi massor med igelkottar - det är Gotlands landskapsdjur - men tyvärr ser man dom oftast när dom är platta och överkörda. Vi hade tidigare- när Penny levde, alltså över 5 år sen - en igelkott på tomten. Hon var väldans intresserad, men hade tydligen lärt sig att ge 17 i dom så hon gick aldrig fram när vi såg. Som tur var.....
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  14. Oj vilken prakt! Harungen klarar sig säkert jättebra hos er om ni bara låter den vara. Dock kan de ge sig på vissa växter, tyvärr. Vi har haft harungar i trädgården under de två senaste somrarna och aldrig sett till mamman. Ungarna växer snabbt och ger sig iväg när de börjar bli "vuxna".
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  15. Vilka fantastiska bilder du visar. Suck! säger jag bara :-)
    Min undran över varför vi inte heller har igelkott är den samma som din. Här finns allt en igelkott behöver för ett bra liv. Men nix.
    Oj då för lilla harpalten! Har mamman dött eller väntar den på att mamman ska komma? Har hört någonstans att harpaltar sällan är övergivna även om det ser så ut. Men, det är klart att ibland är de också övergivna av en eller annan orsak. Hoppas den lilla klarar sig!

    SvaraRadera