lördag 10 februari 2018

Så håller jag koll på vilka växter som växer i trädgården.

Den här tiden på året blir jag onekligen lite avundsjuk på alla dem som håller på med frösådder och börjar planera årets trädgårdssäsong. Jag har inget lämpligt utrymme eller ljus för att lyckas med frön och dessutom känns det lite för pyssligt för mitt tålamod.

Men jag sysslar ändå med trädgård, jag uppdaterar min växtlistor och då blir namnen på mina kära växter högaktuella igen, jag märker att de faller lite i glömska när man inte ständigt håller på.

Att göra växtlistor på alla växter som finns i trädgården har jag gjort länge men i år bestämde jag mig att börja om från början igen, så mycket var felskrivet, inte bara namnen utan också hur man skriver växtnamn på ett korrekt sätt. Jag gör listan i Excel som är ett enkelt verktyg för det här ändamålet. Det får inte bli alltför krångligt för då finns risken att jag tröttnar.

Under säsongen sparar jag alla namnlappar som följer med växterna, sätter dem i en burk och så är det bara att ta fram på vintern och fylla på i listorna. Jag köper aldrig omärkta växter men ibland råkar man ut för felmärkning vilket är ofrånkomligt. Jag kollar samtliga namn på databaser på nätet och ibland kan man rent logiskt räkna ut vilken växten är, den kan bara vara lite felstavad. En sån här lista blir förstås aldrig helt felfri men man kan komma till en nivå som är acceptabel.


Rhododendron tillhör favoriterna i trädgården, ett släkte som är ganska komplicerat. Jag ville egentligen lära mig mer om systematiken inom det stora släktet, skillnaden på en selekterad vildart, vildart och en namnsort och deras ursprung, det fuskas en del med vad man kallar för vildart även på etablerade plantskolor. Vildarter är attraktiva för samlare men jag tror inte någon kunnig går på den bluffen. Jag gick igenom varje Rhododendron som växer i trädgården, de utgjorde mitt arbetsmaterial och letade upp växtens ursprung men endast i första ledet, det får räcka. Jag lärde mig massor på resan. Många av de vackra buskarna har en snarlik historik men skiljer sig ändå från varandra på någon detalj. På Hirsutum som är en växtdatabas för Rhododendron finns mycket information att hämta.


Det här är den gemensamma listan för samtliga växter, utöver den så har jag gjort tre separata listor över tre favoritsläkten i trädgården, Rhododendron , ljung och barrväxter. Jag påbörjade även en separat lista på Hosta men där gav jag upp, de får finnas med på den gemensamma listan. Från den kan jag se att jag har något mellan 50 och 60 olika Hosta i trädgården, hur många dubbletter och ännu fler av samma sort vet jag inte men de är många och blir fler för varje år, Hosta måste ju delas med jämna mellanrum. Listorna är användbara även när man inhandlar växter, man kommer inte alltid ihåg om just den här växten redan finns representerad i trädgården.


När jag inhandlar växter så planterar jag inte ut dem innan de har fått sin namnskylt i krukan. Jag använder namnskyltar gjorda i takplåt som är tillräckligt tunga för att fåglarna inte skall flyga iväg med dem. Skyltarna kan vilken plåtslagare som helst skära till. Dessutom är de diskret svarta så de lyser inte i rabatterna och stjäl uppmärksamhet. För träd och buskar borras ett litet hål och så kan man bara hänga upp skylten med stripes. Har en liten textmaskin som jag skriver ut namnet på, svart tape med vit text och jag skriver endast ut det botaniska namnet på skyltarna.


Enkelt, lärorikt och en trevlig sysselsättning vid denna tid på året.

16 kommentarer:

  1. Hej Gunilla
    Det ser bekendt ud på de to første billeder, jeg bruger også exel for at holde styr på mine rhododendron og roser.
    Og det med at så er vi også helt enige om, jeg har heller ikke tålmodigheden til det.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  2. Sikken orden du har i dine plantenavne. Det er en god ide at skrive dem ind i et regneark. Jeg kan ikke så godt lide navneskilte, men når de er så smukt lavet, som dine er, vil jeg næsten sige, at de pynter.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  3. Vet du Gunilla, jag är en total dokumentationsnörd så jag bara älskar varenda rad i ditt inlägg. Kan man inte hålla på med frösådder så är det du ägnar dig åt den här tiden på året den bästa sysselsättning som finns. Som jag beundrar dina svarta tjusiga etiketter. Och så kreativt med textmaskinen. Jag har inte börjat dokumentera mina växter ännu men alla etiketter ligger redo och när jag har bytt dator (ser inte fram mot det men ...) ska det bli "riktig" dokumentation. När det gäller mina frösådder så har jag en tjock anteckningsbok där jag noterar såtid, omskolning, hur det gått etc. Den kan jag inte heller vara utan. Den kan jag ligga och bläddra i innan jag somnar på kvällen och den bara måste vara handskriven, lite sliten och med hundöron, det hör liksom till. Dokumentation är härlig, hur den än är.

    Önskar dig en fortsatt fin helg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla!

    Imponerende oversikt du har! Vi er alle forskjellige, og sånt har ikke jeg tålmodighet til ;
    Ønsker deg en flott helg, og gratulerer med gullet til Sverige i langrenn!

    Klem!

    SvaraRadera
  5. Hei Gunilla!
    Her må jeg innrømme at jeg ligger langt bak i løypa. Det fører til at noen planter lever et nesten anonymt liv i hagen.
    Fine navnelapper du har.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
  6. Så imponerad över din ordning och reda och önskar jag vore lika ordentligt när det gäller växtskyltarna. Här funkade det bra så länge mannen hade kopparstänger jag kunde prägla namnen i, men sen växte allt mig över huvudet. Ska se om jag kan komma till skott igen med hjälp av dina tips. Det är ju så tråkigt när man tappar bort sorterna. Stör mig otroligt.
    Tack för inspirationen och sparken i rumpan!
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla

    Vilket förträffligt system! Och du kan utvidga det med allt möjligt... När, var, pris och sånt.
    Mitt eget huvudsystem är helt grafiskt, på en plan över trädgården markerar jag alla växter. Då slipper jag skyltar.
    på vissa släkten har jag listor. Det skulle varas dumt och gå på plantmarknad utan. Och sen komma hem med en Epimedium eller Rhododendron jag redan har:)

    Och ja, det är just nu i vintermörkret det är extra kul med sånt!

    Ha en trevlig söndag

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla!
    Vilket bra system, är inte lika organiserad. Försöker, men det lyckas inte riktigt. Dina skyltar är jättefina.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvaraRadera
  9. Bra system! Jag gör ungefär likadant fast jag för in namnen löpande hela året. Och sen är jag lite rädd för excel efter att jag sorterade sönder ett ark. Så jag använder ett systerprogram från Microsoft. Men visst är det en härlig sysselsättning att skriva in växter och helst också bilder en tråkig vinterdag.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  10. Imponerende organiseringstalent du udviser. Jeg vil også helst vide nøjagtigt, hvilke planter der gror her, men når tit til et punkt, hvor jeg giver op med visse planter. Erfaringen har desuden lært mig, at planteskolernes skilte sagtens kan være i bedste fald mangelfulde og i værste fald decideret fejlagtige.

    SvaraRadera
  11. Wow, så flott system du har. Mitt er nok modent for forbedring. Spesielt når det gjelder vintergrønt som blir flyttet litt rundt så blir det fort litt rot i systemet her. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  12. Hei Gunilla! Mielenkiintoinen postaus!
    Minä en taida esikasvattaa mitään tänä keväänä. Pari viime kevättalvea ja kevättä ovat olleet niin pilvisiä, että lisävalo olisi pakollista, mutta koetan säästää energiaa.
    Minäkin säilytän aina kasvien nimilaput, mutta minulla kasviluettelot ja -muistiinpanot ovat käsinkirjoitettua ja sekavia. :) Tässä kyllä pitäisi terästäytyä, paitsi että unohtuu m i t ä kasveja on kylvänyt tai istuttanut, unohtuu myös m i n n e niitä on istuttanut. :D
    Mukavaa viikkoa! Jaa-a, Ruotsi näyttää voittaneen jo kultaa. Onnittelut!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Voidaan kannustaa sekä Suomea että Ruotsia, paitsi tietysti jääkiekko-otteluissa, joissa pitää olla ehdottomasti Suomen puolella. :)
      Kaisa Mäkäräinen on minunkin suosikkini talviurheilulajeissa.
      Kram!

      Radera
  13. You are well organized indeed, Gunilla!

    SvaraRadera