måndag 1 juli 2013

Hallå, hallå trädgårdsföreningen Jordnävorna!

I går hade vi ett mycket trevligt besök från denna trädgårdsförening i Uppland. Jag fick så många frågor om en blommande azalea vars doft spred sig vida omkring.

Vad heter den?

Jag kom inte på namnet just då, trodde det var någon av Knap hill hybriderna men så är det icke! Denna senblommande och lövfällande Rhododendron heter Rh. viscosum `Weston´s innocense´ och inget annat.


Den andra, snarlika azalean med något skiftande färginslag  i blomman heter Rh. viscosum `Lemon drops´3 kommentarer:

 1. Det är väldans synd att man inte har doftinternet! Skulle gärna velat känna doften, för det är lite knepigt att ha azaleor och rhododendron här. Jag har visserligen avsatt en liten hörna på murrabatten - som är fylld med rätt jord - så där planterade jag en röd vintergrön azalea och en gul rhododendron i våras som har glatt mig mycket. Men ingen doftade!
  Jag har läst tillbaka i din blogg och såg att du planterat en av mina favoritbuskar, den kinesiska blomsterkornellen. Men det är likadant med den som med magnoliorna, dom trivas inte här! Tyvärr!!
  Nu har jag ju en massa annat trevligt, men man vill ju alltid ha det som man inte kan få. *fniss*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kinesiska blomsterkornellen har länge stått på min önskelista men jag inser att det är en utmaning men ibland går det!

   Det är inte alltid lätt att veta varför det inte fungerar eller varför det faktiskt gör det ibland - mot alla odds! Vi lyckas aldrig med de japanska lönnarna, har testat många olika men resultatet blir att de fryser ner under vintern. Senaste vinter dog `Osakazuki´som anses tillhöra de mer härdiga. Nu har vi en kvar, en grönbladig `Acer shirasawanum´ som märkligt nog klarade vintern utan skador. Det blir nog inga fler japanska lönnar här, erkänner mig besegrad..

   Radera
 2. Vilka skönheter! Om de dessutom doftar är det ju ännu bättre:-)
  Kram!

  SvaraRadera