söndag 12 april 2015

Årets premiärbesök hos Linudden trädgård

Pieris `Little heath green´
Idag åkte vi iväg till Linudden utanför Nyköping, skönt att åka iväg för ute blåser storm, utan tvekan förenat med fara att vistas i trädgården om något träd skulle blåsa ner.

Linudden tillhör nog våra favoriter när det gäller plantskolor. Företaget drivs av en riktig växtentusiast med stor kunskap om surjordsväxter men även en hel del annat som man aldrig hittar hos de stor kedjornas fantasilösa utbud.. Vi handlar förresten aldrig på såna ställen  och på Lidl skulle jag aldrig drömma om att handla växter. Många små och specialiserade plantskolor tvingas slå igen. De kan inte hålla den prisnivån som storfräsarna gör genom sina enorma inköp och matbutiker som fuskar i trädgårdsbranschen är en styggelse. Vill vi ha de små plantskolorna kvar så får vi också stödja dem.

Linuddens utbud av Rhododendron är imponerande, de flesta är sådana som inte finns någon annanstans, många är riktiga rariteter. Det ger mig så stor glädje att gå runt på ett sådant ställe och beundra växterna och ställa frågor som alltid besvaras. Rh. pronum hade jag beställt i förväg och Björn hade ordnat den till mig, inte alldeles lätt att få tag på. Dessa fick följa med hem;

* Rh. pronum - vildart
* Rh. `Silverleaf´ pachysantum hybrid
* Rh. `Blewberry´  roxieanum hybrid
* Rh. `Schneekissen´ selektion av yak.


Men Linudden är så mycket mera än Rhododendron och Magnolior och japanska lönnar. Jag hade också beställt kryddbusken Sinocalycalycanthus `Venus´ men den hade inte kommit än, ett skäl förstås att åka dit en gång till. Jag har sedan tidigare den andra rödblommande kryddbusken `Hartledge wine´och har bara goda erfaenheter av den så nu blir det en vitblommande `Venus´ också. Det blev drygt en hel back med växter förutom Rhododendron.

* Hosta `Ben Vernooi´   3 st.
* Hosta `Orange star´    2 st.
* Hosta `Rainforest sunrise´
* Cyclamen coum `Albissium´
* Cyclamen coum rödblommande
* Cardamine waldsteinii
* Calluna vulgaris `Con brio´
* Calluna vulgaris `Dark beauty´
* Pieris `Little heath green´
* Aralia cordata `Sun king´
* Kirengeshoma palmata `Black style´
* Lilium `Sheherazade´
* Acer palmatum `Mikawa yatsubusa´


Jag spontanköpte faktiskt två höstljung, nu finns ett stort utbud av olika ljung hos Linudden för den som känner sig intresserad av att testa ljung i trädgården - mycket. mycket fina plantor.

5 kommentarer:

 1. Kul! Jag är på Öland och övade mig igår på spontanköp hos Boel i Byxelkrok :) Har du kvar av irisen om vi hinner förbi innan mörkret i morgon kväll när vi åker hemåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan tanten! Vi skall bort i morgon, osäkert när vi kommer hem men du, hittade din mailadress på bloggen, jag hör av mig!

   Radera
 2. Åh, va roligt! Jag har planer på att åka dit nu under våren. Antar att han har fått in mycket växter redan nu eftersom du har hittat så mycket fint? Grattis till fina fynd!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Det var riktiga rariteter du har köpt. Det år ju det ska vara i din fina trädgård. Vi var en sväng till Trosa igår och åkte förbi Nora trädgård. det blev några ljungplantor där + en Rhod. Wine and Roses. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 4. Vilken dröm! En hel back med rariteter. Bra val till miljön dessutom och jag hoppas du lägger ut massor med bilder framöver så vi får se var de hamnade.

  SvaraRadera