söndag 5 april 2015

Vårt stumpery växer fram

I fjol somras fick jag idén om att göra ett stumpery av en obearbetad bit mark längst upp i trädgården. Jag gillar inte att svänga mig med engelska uttryck men jag har faktiskt inte hört någon bra översättning av engelskans stumpery - får väl hitta på ett eget ord  - stubberi ligger väl nära till hands.

Jag har samlat material under skogspromenader, gamla mossbelupna stubbar som fortfarande är fräscha och inte ramlar sönder, grova grenar av ek med spännande vinklar och så en del stubbar av träd som vi fällt. Sten har vi gått om och mossa växer överallt här i skogen. En del växter skall också planteras men mycket sparsamt, här är det inte växterna som skall dominera. Lerjorden måste grävas bort och ersättas med torv och barkmull som skall blandas med stenkross för att det inte skall sjunka alltför mycket genom nedbrytning av det organiska materialet och för att få ett surt pH värde i marken.
Växterna planteras sist , det är stubbar och stenar som får spela huvudrollen i den här tavlan.

Såhär ser  området ut;


Några upphöjda stubbar finns redan, i springorna har  samlats fin förna under åren och nu har jag fyllt på med rododendronjord i fördjupningarna, där skall jag plantera Gentiana sino - ornata, höstgentiana som alldeles säkert kommer att gilla platsen.


Här vid rådjursnätet blir gränsen till naturen. Vi har flyttat nätet några gånger men nu är det definitivt, här slutar trädgården och den vilda  naturen får ta över. Det är alltid knepigt med gränser och här vet jag inte riktigt ännu hur jag skall göra för att stoppa den naturliga växtligheten från att växa in i stubberiet.
Det brukar lösa sig...


Återstår en del grävarbete, naturen släpper inte taget så lätt men när grovarbetet är gjort börjar det roliga. Fylla upp med nytt ogräsfritt underlag, placera in stenar så det går att ta sig fram, stubbarna skall på plats och kommer att flyttas och ställas och vinklas tills jag är nöjd och sist, bestämma vilka växter som kan trivas här.


..och så kan jag bara inte låta bli att länka till den finaste påskhare jag någonsin sett. En livs levande hare, fotograferad i exakt rätt ögonblick framför en påsklilja, den skicklige fotografen är Olle!

7 kommentarer:

 1. Hej Olle!
  Vilken jättefin påskhare du lyckats fånga på bild. Du har verkligen varit på rätt plats vid absolut rätt tillfälle.
  Med vänlig hälsning John som sliter med stubberiet - gift med Gunilla.

  SvaraRadera
 2. Ni är verkligen enormt bra på att få till det fint! Jag hoppas det blir tillfälle att hälsa på och beundra IRL ( som ungdomarna säger nuförtiden) . Söt hare vare!

  SvaraRadera
 3. Vi är lyckligt lottade vi som kan "bryta mark" och hitta på nya projekt i våra trädgårdar. Detta var spännande - tror aldrig jag har sett ett stumpery någon gång.
  Lycka till - hoppas du gör flera inlägg om detta!
  ......och haren var ju helt underbar!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 4. Tack allihop, vad roligt att ni gillar min påskhare! Jag är själv väldigt förtjust i den bilden, och igår var den med i vår lokaltidning. Bilden är tagen förra året, men även i år tycks det vara gott om harar här i markerna. En är ganska orädd och kommer ibland fram och äter av de små högarna av foderblandning som jag fortfarande lägger ut till rådjuren. Även om det är fint vårväder på dagarna så är det frost varje natt, och då får djuren ha mat ett tag till. Än dröjer det ett tag innan skogarna och fälten grönskar.

  Ni jobbar verkligen och står i, Gunilla och John! Härligt med entusiaster som vill skapa nya, spännande trädgårdsmiljöer. Detta blir säkert något alldeles extra!

  Olle

  SvaraRadera
 5. Åh vad spännande! Jag har alltid drömt om ett "stumpery" och håller på att samla en inspirationsmapp på pinterest. Blir spännande att följa era projekt, för det är ju inte direkt vanligt med "stumperies" i Sverige./ Titti

  SvaraRadera
 6. ÅÅ så läckert!!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 7. Så fint det kommer att bli! Blir jätte spännande att följa utvecklingen hos er. Stumpery ha jag aldrig hört talas om men det är ungefär så där vi har byggt upp i vår trädgård här, inser jag. Däremot har vi inte haft lika gott om vackra stenar som ni har på er tomt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera