torsdag 9 april 2015

Usch och fy!

Nu tänker jag göra något värre än att svära i kyrkan - säga "tvi vale" för trädgårdsirisar Iris germanica. Jag säger bara, aldrig mer, de jag har ger mig ont i magen.

De ger mig beslutsångest varje år. De förökar sig värre än många ogräsartade växter och måste grävas upp och delas med jämna mellanrum.

Men vad gör man med alla dessa rhizomer? Jag har så svårt att slänga de vackra plantorna i komposten och jag har spenderat åtskilliga timmar varje år med att kruka upp och spara plantorna men nu bara orkar jag inte. Ett fåtal går att avyttra på växtmarknader om man håller ett lågt pris men de blir ju så många med tiden.

Nu står jag här igen med uppskattningvis ca femtio plantor av denna vackra trädgårdsiris som jag delade och grävde upp i går. Har inget sortnamn men den är låg, något högre än Iris pumila. Jag har även några enorma ruggar av strandiris Iris sibirica som jag inte ens orkar ge mig på, lyftkran kanske för att få upp dem och sedan är det sågen som gäller.

Är det någon som läser och bor i närheten får ni gärna komma och hämta, slå en pling bara. Jag kan tyvärr inte åta mig att posta, bor långt från närmaste postställe.

Vad gör ni med alla dessa irisar?


20 kommentarer:

 1. Som "tur är" trivs inte irisarna hos mig och jag själv trivs inte med dem ;-)! Men, generellt ställer jag ut i skogen växter som jag inte vill ha - och knappast någon annan heller vill ha;-))!
  Men, du gör dina irisar en stor tjänst som delar dem. Varför gör du det om du tycker att du har för många av dem?
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. De blir för stora helt enkelt, jag vill ha ordentlig plats för alla växter, vill inte att det växer ihop till en djungelliknande plantering. Smaksak förstås men jag gillar när alla växter får synas och dessutom underlättar det mycket när det gäller ogräs, jag upptäcker ogräset på en gång så det får aldrig tid att etablera sig och sprida sig.

   Det sägs också att iris behöver delas med jämna mellanrum för att blomma. Om det är en trädgårdsskröna vet jag däremot inte.

   Radera
 2. Jag gillar Irisar, synd man inte bodde närmare för att hämta :)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. De var jo riktig pene! Hva med å legge dem ut på facebook gruppen "Trädgårdsväxter! Byt, sälj & efterlys!"?
  Jeg har ikke kommet til det punktet hvor jeg kan begynne å dele mine iris ennå, så jeg vet jo ikke hvor mye jobb det er, men røttene ser veldig gjenstridige ut!
  Uansett, ha en fin dag :-)

  SvaraRadera
 4. Jag har inget jätteöverskott, men säljer en del på växtmarknader och loppisar ibland. Tillsammans med klassisk orange daglilja tycker jag att trädgårdsiris och strandiris hör till de mest lättsålda växterna på sådana ställen.

  Olle

  SvaraRadera
 5. Synd att jag inte bor närmre - jag hade gärna tagit dem annars!
  Mina Irisar är ju inte så gamla än. I år har jag bara en som behöver delas och den tänker jag sprida ut lite i trädgården, jag har ju fortfarande gott om plats.
  Har även en gigantisk sibirica också kom jag på. Den fanns här när vi flyttade in och har några decennier på nacken. Den går INTE att dela om man säger så, så den får stå kvar där den är - den stör inte så mycket:-)
  Jag har flera gånger tänkt att det borde varnas för vissa växter eller deras nackdelar i handeln, men det lär vi nog aldrig få se. Det är en del man har köpt på sig för att det är fint och så står man där med ett problem några år senare.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 6. Föreslår att du lägger ut dem på Tradera och postar allt en gång i veckan.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Härlig färg på din Iris! Tyvärr trivs de inte hos mig på grund av all skugga. Önskar att jag hade en bra plats då hade jag kommit som en pil. Hoppas du hittar hågade spekulanter/ Titti

  SvaraRadera
 8. Jag kommer gärna förbi och hämtar Iris germanicaplantor i helgen, om det finns några kvar. Underbar färg! Kan ta med mig till Berit då jag troligtvis åker förbi henne i sommar.

  Marina i Västerås

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marina!

   Så trevligt, du är så välkommen och jo, allt finns kvar. Har du kompisar som vill ha irisar också så finns det så det räcker. Kul att du vill ta med till Berit!

   Vi kommer att vara borta en del under helgen men lördag förmiddag är vi hemma om det passar dig?

   Radera
  2. Hej!
   Tyvärr är jag på möte i Arboga hela lördagen. Åker hem omkring 16. Finns det möjlighet att åka förbi er då? På söndag är det tyvärr samma sak. Möte hela fm och kan komma loss vid 16-tiden.

   Marina i Västerås

   Radera
  3. Det går bra efter kl. 16.00 i morgon söndag, vi hinner nog hem till dess!

   Radera
 9. Oj vad fina! Får lura på erbjudandet :) Tycker mycket om iris men just germanica sorterna är lite svårplacerade hos mig lättare med strandiris som jag har en del av.Har frösått med vad nu det ska vara bra för ;)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är självklart också välkommen Helena och kanske har du trädgårdsvänner som gillar iris? Det räcker åt många..

   Radera
  2. Hej hej!
   Jag slutar jobba 11.30 imorgon Lördag skulle det passa att jag & Acchleja Catrin kommer eller blir det för sent för dig?
   KRAM från mig!

   Radera
  3. Det passar så bra, ni är välkomna!

   Radera
  4. Då kommer vi vad roligt det ska bli!

   Radera
 10. Jäklar att man inte bor närmare! Då hade jag kommit och hämtat några ruggar av den där tjusiga lila. Jag älskar ju Iris!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 11. Fantastisk farge på den irisen. Så synd at jeg bor for langt borte. De brer jo sånn om seg. Jeg har samme "problemet" hos meg. Ikke så lett å gjøre seg av med dem. Jeg satt dem inne i skogen bak hagen fordi jeg ikke klarte å kaste dem. Der vokser det nå en blå iris-eng blant tall og gran:) Ha en trivelig helg!

  SvaraRadera
 12. Vilken vacker iris. Den hade jag gärna velat ha men vägen är alldeles för långt från Jönköping. Det var verkligen synd. Älskar irisar och har börjat samla. Jag fick en av "Landet krokus" på posten förra året och den har ett fint skott nu. Än har jag inte fått några problem med att de förökar sig Alla är kanske inte lika dana.
  Önskar dig en fin och skön söndag
  Kram från Meta

  SvaraRadera