lördag 12 november 2016

Snön berättar

När snötäcket lagt sig kan man ta en promenad och läsa av vem som har hälsat på under natten, informationen som avtrycken i snön lämnar är mer spännande än en svensk thriller. Haren som jag fotograferade i höstas under äppelträdet är en given gäst, hen kommer varje natt och går sin runda. Lite fågelmat finns alltid på marken och ännu faller massor av frukt från de gamla äppelträden.

Räven tycks också patrullera vår väg varje natt och till min glädje såg jag fyra stycken rådjur på gärdet i går - de har minskat drastiskt sedan vi flyttade hit.

En blick på gärdet nedanför huset visar vilken trafik det varit i natt, en väl upptrampad stig i snön.


En stor flock med vildsvin har gått längs vår väg och sedan vänt av över gärdet strax innan huset. Det är alltid vanskligt att identifiera fotspår i snön men jag är tämligen säker på att detta är vildsvin.


Ingen överraskning, vi ser dem ibland från fönstret strax innan mörkret faller. Ingen verkar veta med säkerhet hur stort beståndet är idag men någonstans runt 200.000 kan det handla om - och de förökar sig i snabb takt. Senast idag var det ett stort uppslag i lokaltidningen där en boende under natten fått hela sin trädgård uppbökad, tomten ser ut som en upplöjd åker.

Regeringen försökte i höst lägga fram ett lagförslag om att förbjuda matning av vildsvin, en matning som sker året runt. Dessvärre stötte förslaget på så hårt motstånd från andra partier så den vägen är stängd. Konstgjord matning som sker året runt bidrar utan tvivel till djurens förökningstakt. 

Här handlar det om intressekonflikter mellan jägarkår, markägare och bönder. Jag har själv sett hur böndernas grödor blivit helt förstörda och nedtrampade här i omgivningarna och någon kompensation finns inte att få som vid t.ex. rovdjursangrepp. Rovdjur får ju inte heller finnas i vår natur och därmed är människan (och trafiken) den enda fienden för vildsvinen. Alla vet vad som händer i en natur där djur eller växter saknar naturliga fiender - obalansen är ett faktum. Obalans i naturen leder alltid till skador, det är inte så en sund natur fungerar.

Enligt uttalande från jägarorganisationer skall detta lösas utan politisk inblandning genom att jägare, bönder och markägare tar ett gemensamt ansvar för vildsvinsstammen. Hur jag än funderar kan jag inte klura ut hur vi som markägare kan ta ansvar - vad kan vi göra mer än skydda oss så gott det går för att slippa vakna en morgon med en punkterad damm och en uppgrävd trädgård.
I fjol somras inhägnade vi ett ca 4000 kvm stort område som omfattar trädgården och lite till av det som vi betraktar som tomt med ett fyrtrådigt elstängsel. Det är inte trevligt att bygga murar när man bor mitt i naturen men alternativet är värre. Vi har egen väg de sista par hundra metrarna ner till huset så varje kväll drar vi eltrådarna över vägen samt sätter upp en varningsskylt, varje morgon det omvända. Elstängsel är det enda som fungerar mot vildsvin, det finns dessvärre inga genvägar.15 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Spændende indlæg om vildsvin, der ødelægger hos jer. Ja naturen kommer tæt på, hos os er det rådyrene, men de er ikke farlige, det er vildsvinene. Jeg har netop hørt i nyhederne, at de er på vej fra Tyskland til Dk. På vores lille ø ser vi dem nok ikke, men andre steder i landet.
  Godt I har fundet ud af at holde dem ude fra jeres sted, men det løser jo ikke problemet for landet.
  Hilsener Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Hei Gunilla!
  Jeg kjenner jeg bygger opp en frustraasjon og sinne. Hvorfor lar de villsvinene øke i antall? De har visst kommet over grensa til Norge. De hører ikke naturlig hjemme i vår fauna. Vi er så sårbare for dyr som ikke har naturlige fiender. Kongekrabben, Kamchatka-krabben som snauspiser seg nedover norskekysten, brunsneglen som bl.a hagesentrene har innført m.m.
  Å følge spor i snøen er morsomt, men det kan jammen være skremmende også.

  Ha en god kveld! Klem Anne

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Jag forstår inte varför man ger vildsvinen mat. Om de inte kan klara sig själva då måste stammen väl vara för stor...?
  Jägarna borde ta sitt ansvar och decimera stammen rejält!
  Fina vinterbilder från Sörmland - här väntar vi värmen tillbaka från och med måndag...

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Inte roligt med vildsvin inpå knuten! Här gick rykten om att de siktats några kilometer bort men än så länge har vi dem inte inpå knuten. Antagligen bara en tidsfråga. Vi har också stängslat in en del av tomten eftersom massor av rådjur och några älgar "bor" här. Som stängselmaterial har vi bitvis dalagärsgård, bitvis högt fårstängsel, bitvis armeringsnät men inget av dessa lär kunna hålla vildsvin ute. Undrar om man kan komplettera med eltrådar?
  Jag förstår inte varför politikerna är så flata när det gäller vildsvinseländet.
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 5. Det var et skrækindjagende indlæg. Vildsvinene har jo nu engang den natur, de har, så politikerne har vel ansvaret for at sikre, at de ikke bliver et problem for borgerne. Her i landet er landmændene desuden bange for, at de medbringer den frygtede svinepest.

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!

  Ja, villsvinene har kommet over grensa til Norge også, og jeg blir skremt av utviklingen. Forstår godt at dere må stenge de ute.

  Klem

  SvaraRadera
 7. Vi ser oxå spår efter många besökare i vår trädgård när snön nu kommit, men tack och lov inga vildsvin. Så tråkigt för er som har vildsvin som grannar och nödgas bygga "murar". När jag ser exempel på vildsvinens framfart så blir jag riktigt primitiv i mitt tänkande.

  SvaraRadera
 8. Vildsvinen är en viktig fråga. Både för mångfalden, trafiksäkerheten, näringen och oss med trädgård. Har ännu inte haft några just här men det är väl en tidsfråga. Bara några mil söderut finns det mängder men Hisingen är ju en ö så de får ta sig över isen först.
  Hur högt över marken har du elstängslet?
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helene!

   Vi har lagt trådarna enl. rekommendationen 20cm, 30cm, 40cm, 60cm och den högsta ligger 80cm ovan marken.

   Radera
  2. Ooops...det blev en tråd för mycket, den på 30 cm är fel. Det är ett fyrtrådigt elstängsel med den högsta tillåtna styrkan.

   Radera
 9. Det är förskräckligt med alla djur som numera finns överskott av i vår natur. Här på Gotland har man det hemska med både rabbisar (små vildkaniner) och numera också rådjur. Rabbisarna försökte man ta bort genom att inplantera en sjukdom - vilken ger fruktansvärda kval till dom rabbisar som får den - utan att lyckas. Rådjuren förökar sig nu otroligt snabbt och dom jägare som fraktade hit dom med båt är förmodligen inte i livet längre för att se vad dom ställt till med. Sen har vi också några vildsvinshägn. Än så länge verkar det dock som om svinen inte tagit sig ut (elstängsel hjälper inte alltid), fast det går rykten.....
  KRAM - Susie

  SvaraRadera
 10. Förstår inte heller matningen eller jägarnas argumentation. De menar att djuren dras till deras matställen och därför hjälper dem mig att hålla djuren från min trädgård. Njae... Jag har inte drabbats själv med bekanta har haft påhälsning flera gånger trots att det matas några hundra meter bort.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 11. Hejsan Gunilla!

  Ja, det är ljust och fint med ett tunt lager av snö på marken.
  Läser med förfäran om hur vildsvinen förökar sig med rasande fart.
  Har ju också sett på bilder som trädgårdsvänner har lagt ut om hur dom förstör en hel trädgård under några få timmar.
  Stackars er som har dom inpå knutarna.

  Förstår att det är ett stort jobb att inhägna en trädgård med elnät bara för att man inte ska få allt förstört. Sen är det ju dessutom en merkostnad. Man får hoppas folk blir klokare och slutar upp med matningen.

  Önskar dig en härlig söndag!

  Kram!

  SvaraRadera
 12. Når man har en have midt i byen, som jeg har, kan man godt nogle gange gå og drømme om en stor have på landet. Så forestiller jeg mig en have omgivet af smuk natur med et rigt dyreliv og mange vilde blomster. Men der er jo også en bagside, og jeg kan forstå, I er meget plaget af vildsvin. I Sverige er der sikkert som i Danmark mange modsatrettede meninger om, hvornår man skal gå ind og begrænse en dyrebestand. Jægere, naturfolk, landmænd - og haveejere har ikke altid de samme ønsker. Jeg kan godt forstå, at du helst ikke vil have for mange vildsvinebesøg i din have.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera