lördag 14 januari 2017

Frankrike sätter ner foten!

Franska parker, grönområden och skogar som ägs av staten eller kommuner skall bli giftfria genom ett beslut om förbud att använda bekämpningsmedel från och med 1 januari 2017. Privatpersoner får inte längre köpa bekämpningsmedel och vid nästa årsskifte inträder förbud mot användning av gifter i privata trädgårdar.

En hoppingivande nyhet och modigt av ett land att utmana den handfull globala bioteknikföretag som strävar efter kontroll av världens matproduktion och mångfalden av växter. Man skulle kunna tro att våra små trädgårdar inte är intressanta ur ekonomisk synvinkel men det är bara att kasta en blick på kemikaliehyllorna hos de stora växtkedjorna som verkar ha större utbud av kemikalier än av växter. Statistiken visar att 2015 inköptes i Sverige 491 ton av svampmedel, ogräsmedel, avskräckningsmedel samt insektsmedel, inte medräknat det som smugglades in på olaglig väg. Marknadsföringen är synnerligen aggressiv och kan utan överdrift beskyllas för greenwashing. I princip ingen skillnad på Pyretrum som marknadsförs som naturligt och utvinns ur blommor och den syntetiska varianten Pyretrin.


I Frankrike har det länge funnits en stark och framgångsrik opposition mot bioteknikföretag som Monsanto och GMO grödor. Fransmännen vill inte äta roundup ready föda dvs grödor som manipulerats till att tåla besprutning av glyfosat där ogräset dör men grödan överlever giftet för att sedan serveras som mat till människor och djur. Nu tar man första steget i och med detta förbud.


Bekämpningsmedel är gifter vars uppgift är att döda biologiskt liv. Allt drabbas för ännu har vi inget medel som dödar selektivt. Icke målorganismer (non targets) som pollinerare, fjärilar, blomflugor, nyckelpigor, fåglar och fladdermöss drabbas lika som allt annat levande. Inte alltid akut med en plötslig död utan med ett långvarigt lidande när livsviktiga funktioner slås ut. Insekticider baseras ofta på nervgifter och alla med ett nervsystem påverkas. Man tror att t.ex. bina som påverkats av nervgifter har svårt att hitta tillbaka till sina kupor, en av förklaringarna till den omfattande bidöden. Hur det är med fåglar och deras orienteringsförmåga vid flytt vet jag inte men ett skadat nervsystem är säkert ingen tillgång för en fågel. Att minskad biologisk mångfald leder till skadade och mera känsliga ekosystem är välkänt, ekosystemen som är grunden för allt liv, även människans.


" Vi har släppt loss 100 000 kemikalier utan att ha en aning om hur de påverkar oss. Vi äter mediciner och livsmedelstillsatser och vi sprutar bekämpningsmedel på vår mat. Vi har väldigt liten kunskap om de långsiktiga effekterna på oss själva av den cocktail av kemikalier vi sprider och ännu mindre vet vi hur den påverkar vår livsmiljö."

Gunnar Rundgren författare till Trädgården jorden.

10 kommentarer:

 1. Très bien! Hoppas fler länder följer efter.

  SvaraRadera
 2. Skræmmende med alt det gift, lad os håbe at flere lande følger efter.

  SvaraRadera
 3. Önskar att det fanns någon site där man kunde tacka och gratulera myndigheterna i Frankrike!
  Fortsatt skön helg önskar jag dig!/Laila

  SvaraRadera
 4. Tack för inlägget. Mycket intressant och bra gjort. Så mycket ogräsmedel som används helt i onödan. Hoppas Sverige och flera andra länder följer efter. Svårt att förändra i branscher där man har så få och starka företag som har allt att vinna på gifterna. Det behövs en motvikt av kunniga och icke-giftintresserade metoder och annat. Men de står sig ganska slätt mot jättarna.
  //Helene

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Bra initiativ i Frankrike. I Danmark är bekämpningsmedel indelat i klasser
  och många kommuner har förbjudit användningen av alla klasser utom den lägsta.
  Problemet är att alla kan köpa Round-up och Calypso i vilken byggmarknad som helst.
  Så ett egentligt förbud verkar som ett logiskt och riktigt beslut - också här!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Hello Gunilla, thank you for this very interesting and important post!
  I hope other countries will follow the good example of France.
  And we little gardeners must try to do our part.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga bilder i ditt förra inlägg!

  När det gäller dessa gifter så har jag själv ingen koll på produkterna. Skulle aldrig drömma om att använda sådant.
  Det sorgliga och skrämmande är folks attityder. Att de inte bryr sig.Detta är förstås en generalisering av "folk". Det finns ju trots allt många som tänker som du.

  Hoppas att fler europeiska länder följer Frankrikes exempel.

  I Sverige moraliserar vi gärna över andra länder. Men, vad sägs om att Kina t. ex. satsar över 1300 miljarder kronor på förnybar energi som ger 13 miljoner arbetstillfällen....

  Det verkar som om andra länder tjafsar mindre och agerar mer än vi...

  Ha en fin helg!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anja!

   Naturen strävar alltid till balans, när vi människor använder gift bryts den naturliga balansen och problemen riskerar att förvärras. Jag har en känsla av att denna grundläggande kunskap inte är så generell och då är det lätt att ta till den genväg som marknadsförs så intensivt.

   Min tanke också, vi får nog sluta moralisera och inte slå oss för bröstet - andra länder tar täten i dessa viktiga frågor. Hoppas Frankrikes agerande gör att fler är beredda att utmana kemikaliejättarna - det är ju fullt möjligt visar Frankrikes ställningstagande.

   Radera
 8. Hei Gunilla!
  Det er så himla viktig at land tar til vettet.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera