fredag 6 januari 2017

Odlingsvärda Rhododendron - `Flautando´

Denna hybrid Rhododendron `Flautando´ ( R. brachycarpum ssp. fauriei x R. Goldsworth Oange) togs fram av den stora tyska plantskolan Baumschule Hachmann  på 80-talet, själv har jag köpt den som en mycket liten planta av Bengt Carlsson på Klöva Naturträdgård.

Jag visste inget om `Flautando´ och den lilla plantan förde en relativt anonym tillvaro under de första åren men i fjol började den bekänna färg och jag såg den plötsligt med andra ögon. Bladen är mörkt gröna och glänsande, så mycket att man faktiskt lägger märke till dem, grenarna är vackert röda.
Den beskrivs som långsamväxande men det kan jag inte riktigt hålla med om. I Rhododendrons värld är långsamväxande en fördel eftersom det gör plantorna kompakta och täta. Här kan man se att det är lite glest mellan bladen och att den visar tendenser till att bli något spretig, den har inte växt färdigt så det återstår att se hur den utvecklas framöver.Den saknar indument men i stället är nytillväxten vackert bronsfärgad. Den beskrivs som härdig till - 22 grader men här har den varit utsatt för lägre temperaturer och inte drabbats av skador. Den har inte blommat ännu men uppges vara senblommande vilket absolut är en fördel eftersom de flesta Rhododendron blommar tidigt.. Trots avsaknaden av indument tycker jag att `Flautando´ är odlingsvärd, den är ytterligare ett fint exempel på variationsrikedomen inom släktet Rhododendron. 


11 kommentarer:

 1. Fräscht grön och snygg röd årstillväxt. Vet att du tycker att blommorna inte är huvudnumret men vilken blomfärg får den?
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Kenneth Cox är blommorna "light yellow with pink rims, spotted reddish, outside empire-rose"

   Det verkar inte finnas något skrivet om `Flautando´på svenska, man hamnar bara på utländska sidor när man söker. Den kanske inte är så vanlig hos oss här i Sverige.

   Radera
  2. Tack, verkar vara en symfoni i färger på ett subtilt sätt med ljusgult, rosa, rött och empire-rosa! Om den blommar får du visa bilder.
   //Helene

   Radera
 2. Hej Gunilla

  Herlig rhodo med nydelig farge både på greiner og nye blader!
  Det finnes så mange fine av de, og spennende slekt.

  Klem!

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Ännu en fin Rhododendron - Jag ser fram till att mina egna små sticklingar också får chansen att visa vad de kan!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Hvor er den fin, den kendte jeg ikke, men jeg kender til, at de bliver ranglede, fordi de vokser efter lyset. Jeg synes, det er en smuk rhododendron.
  God helg

  SvaraRadera
 5. Den har jeg aldrig hørt om før. Den står utroligt fint i miljøbilledet, og der ser det ud til, at vækstformen danner en fin kontrast til omgivelserne.

  SvaraRadera
 6. Vackert med de röda grenarna och de blanka bladen. Det var ett nytt namn för mig men det finns mängder med vackra buskar. Jag planterade en 'Redwood' förra våren som också har samma karaktäristik men blommorna ska vara ljust rosa.

  Miljöbilderna är både underbara och inspirerande.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 7. Vackra bilder och mycket tjusig rododendron. Jag har en som påminner lite denna, men har inget namn på min.
  Ja, vad vore trädgården utan dessa vackra städsegröna skönheter.

  Ha det gott!/Anja

  SvaraRadera
 8. Det var en speciell rhododendron ,vacker med de röda stammarna.
  Inspirerande helhetsbilder 4 och 5, det ser ut som i en park!
  Gillar när det smälter in så bra med naturen bakom, såå fint!

  SvaraRadera
 9. Ser nu att min kommentar till detta inlägg inte har fastnat, Nytt försök: Faller pladask för denna skönhet liksom för 'Golfer' i tidigare inlägg. Gick in på Klöva och kikade i hans lådkatalog men hittade ingen av dem där. Lite svårtolkat var det så jag får nog maila och fråga efter dessa sorter.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera