onsdag 25 januari 2017

Perspektiv

Gårdagens inlägg om det två Rhododendron som nu helt täcker rabatten fick mig att börja fundera över när jag planterade dem. Jag har ett minne av två små plantor i en stor rabatt, jag planterar alltid mycket glest då jag gärna vill ha öppen jord mellan växterna för att de skall synas och komma till sin rätt. Det är också mycket mera lättskött, har man gjort ett ordentligt grundarbete blir ogräset inget problem. Det syns direkt om någon maskros hittat dit och enkelt att plocka bort innan den hinner etablera sig med sin långa pålrot.

Jag letade i arkivet och hittade bilder från våren 2009, inte så länge sedan men det ser annorlunda ut nu.Stenmuren som syns på bilden plockade jag ner i fjol, den hade fått en del tjälskjutningar och var ingen prydnad längre. Samplanteringsväxterna i rabatten är flyttade, det enda som finns kvar är en Pieris japonica i framkanten som också blivit så stor att jag tvingades stamma upp den i fjol.

I övrigt syns gräs i bildkanterna, det är obearbetad mark men som numera ingår i trädgården. En bild från 2011 där buskarna växt till sig något. Japanska gaffelolvonet till vänster i bild fick också en uppstamning i fjol då grenarna började täcka över den Rhododendron som står närmast. Barrträdet Pinus strobus tog jag bort på sensommaren i fjol.


Och så bilden från juni 2016. Ingen jord syns längre och `Koichiro Wada´ och `Yaku angel´ har fått närkontakt.


14 kommentarer:

 1. Kul att få se utvecklingen. Och samtidigt får jag mycket inspiration från dina miljöer. 7 år är både kort och långt. Tänkte igår att Koichiro var inte så stor... Jag kopplar till mitt exemplar som är 22 år ;) Men den flyttades ändå vid ca 20 års ålder. Den var nog ungefär i din storlek när jag satte den på förra tomten. Jag tyckte jag tog i när jag lät den få 50 cm fram till en stor, flat stenbumling vi la på plats framför. Stenen var formad som en bänk. Det tog inte mer än ca de där 7 åren så hade den växt över stenen... Men jag fick så småningom min bänk tillbaka. Nu står busken planterad, tillfälligt, hos min bror. Men jag har lärt mig att antingen får jag flytta saker eller plantera vääldigt glest :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Så vakre bilder fra din hage Gunilla! Det er ikke vanskelig å se at du legger mye planering og forberedelse i det hele. Og herlig befriende å se at du benytter deg av mose både på steiner OG i beder. Det er synd at ikke flere nordboere ser hvor vakkert det kan være i harmoni med woodland vekster.Stiene dine er også så harmoniske mot beder og beplanting. Her har du nok brukt talløse timer for å få det slik! :-)

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla
  Også de første år ser det godt ud, selvom rhodoerne er små endnu, måske fordi du har lagt spagnum rundt om. Du har ret i, at det nok er nemmere at se ukrudtet på den måde. Rigtig flotte billeder af en flot have, både de første og de sidste, den fine stenbelægning gør det ekstra lækkert.
  Klem

  SvaraRadera
 4. Spændende at se udviklingen. Det fremgår tydeligt af de første billeder, at du har haft en god plan at arbejde ud fra. De mosbegroede sten og de stenbelagte gange er så smukke.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Ja, det var mycket som du gav nya perspektiv på.
  Speciellt ser jag hur torvblocken integreras så fint över åren, och ja, att även dvärgväxter växer:)

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla

  Ja, det er så fint å kunne sammenligne før og nå i hagen. Skal si at dine rhododendron har vokst mye siden 2009!

  Klem

  SvaraRadera
 7. Det är väl optimalt nu när de precis når varandra. Så snygga och täta. Väldigt kul när du visar förändringar över åren.
  //Helene

  SvaraRadera
 8. Att inte plantera för tätt är en konst. Planterar man glest som du gör finns det ju gott om plats för växterna att utvecklas och växa utan att trängas.
  Jättefina bilder du visar, jag gillar speciellt den sista. Det är inte mycket som är vackrare än välmående Rhododendron!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 9. Så kjekt å se utviklingen, veldig flott. Jeg drømmer om å lage sånne steinganger, og har begynt å samle stein. Ha en fin søndag,
  hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  SvaraRadera
 10. Vilka helt otroligt vackra - och informativa - bilder du visar! Så snyggt, speciellt dom numera uppväxta rådisarna!!
  Precis tvärtom mot dig så planterar jag alltid för tätt. Anledningen är att jag vill att de ska se hyfsat snyggt ut redan från början, samt att här växer ogräset till sig EXTREMT fort. Lämnar man en yta bar - även om man lägger på massor med täckning - så är det ogräs på den redan efter några veckor. Och visst kan man då lätt rensa bort det, men har man en så lång rabatt som 50 m blir det ganska ansträngande. Och trädgårdsjobb ska vara kul!!
  KRAM

  SvaraRadera
 11. Hej Gunlla,
  så trevligt att du hittade till min blogg. Alltid intressant att se växters utveckling och en stor konst att inte plantera för tätt.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 12. Hello Gunilla, every time I visit your blog, I'm very happy we found each other's blogs. Your garden is so very inspiring and there are the plants I love most (rhododendrons, conifers, ferns) and put in the ground with much attention and care.
  Planting too tightly is a common mistake. The garden planted like yours, in contrast, will look better and better every year.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Spännande att följa din trädgård som växer fram och förändras, och hur du lever med den och flyttar växter, ändrar och utökar. De små plantorna på första bilden har verkligen utvecklats till två ståtliga exemplar. Så välväxta, friska och fina.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 14. Hvor er det bare smukt! Farver og alt får det til at ligne en drøm af en have, et eventyr.

  SvaraRadera