torsdag 12 januari 2017

Månaden maj, andra delen

Polygala chamaebuxus som på svenska heter vår herres strumpor, är en liten, städsegrön buske som gärna växer i eller vid torvblock i en skuggig miljö.


Uvularia grandiflora sorgklocka blommar snabbt över men har en fin och fräsch grönska under hela säsongen tills frosten tar den, föredrar skuggigare växtplats


Ingen lyser så intensivt blå som Gentiana acaulis alpgentiana, väldränerat är ett måste. 


Magnolia `Gold Star´ ( M. accuminata x M. stellata) är numera ett ganska stort träd här i trädgården. Blommar något senare än de andra magnoliorna med svagt gula blommor. Inte så rikblommande här men det kan bero på att den står något skuggigt.


Dodecatheon dentatum `Red Wings´ tolvgudablomma trivs i samma miljö som Rhododendron


Inom Primula släktet finns ett enormt stort utbud, Primula cortusoides purpurviva är en fin representant för vårblommande vivor.


Paeonia tenuifolia dillpion är en vildart som ofta förväxlas med hybriden herrgårdspion. Båda är vackra men prisskillnaden är stor så man bör försäkra sig om att det verkligen är en dillpion man köper.  Herrgårdspionen blir mycket högre och rangligare.


Kalmia polifolia `New Foundland´ en krypande, låg växt, vacker blomning som hos alla kalmior


Lewisia longipetala `Little Plum´ sprider sig genom frösådd om den trivs


Rhododendron `Kermesina Rose´ vackert tvåfärgade blommor, delvis lövfällande. Det finns en vit variant också, mera svårodlad och framförallt svår att hitta.


Primula sieboldii `Alba´ praktviva som finns i många olika färger


Paeonia mlokosewitschii den vackra gula svavelpionenFothergilla major stor häxal som odlas i surjord, får vacker höstfärg


Och så måste jag ta med denna förnämliga växt också trots att bilden är tagen i början av juni, en vacker bergsvallmo Meconopsis betonicifolia `Alba´ 

14 kommentarer:

 1. Så många fina majblommor! Tolvgudablomma måste jag försöka få tag på!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Så mange fine majbilleder, nogen kender jeg ikke, men flest kendte jeg. Jeg er vild med de fleste, men Paeonia mlokosewitschii er den der fanger bedst.
  Hilsen Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Hvad skal man sige - der så meget skønhed at se frem til.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Så mange vakre blomster du viser! Den er så fin den lysegule fargen på den. P. sieboldii er også utrolig vakker!

  Klem!

  SvaraRadera
 5. Dejlige majbilleder! Jeg har ikke et surbundsbed, så flere af blomsterne kender jeg ikke. Men så er det jo spændende, at du præsenterer dem.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Ja du, det är många fantastiskt vackra växter som blommar - eller är fina på annat sätt - just under maj. Fast av alla du visade är det en som jag inte gillar och det är dillpion. Hade en - äkta - men gav bort den för den passade inte in i vår odlade miljö.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla

  Så fin den pink/röda Dodecatheon dentatum är!
  Mina vita dentatum höl bare ett par år:(
  Maj är en fantastisk månad:)

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 8. Underbara bilder från maj, min favoritmånad.
  Rubriken får mig att tänka: jag fyller år den 17:e och årets första gräsklippning på Getingstorp brukar ske någon av dagarna före det. Hur blir det i år tro, då jag inte kommer att kunna klippa själv? Det löser vi på nåt sätt. Nyklippt till födelsedagen kan jag bara inte släppa.

  SvaraRadera
 9. Att följa med dig på en resa i trädgården under maj månad var storslaget. Vilka vackra och välmående växter. Alla fina var och en på sitt sätt. Tolvgudablomman fin att se. Kul för jag har fått fröer till en vit. Ska vårdas ömt. Kul också att se sköldbräckans vackra blommor. Har aldrig sett den i blom, utan bara bladen och de är ju inga man missar i första taget.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla!
  Vilken fin rundtur i din Maj trädgård. Härlig svavelpion. Dillpion och herrgårdspion, är väldigt lika. Inte lätt att se skillnaden. Men vackra båda två.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 11. Så fint och nu längtar vi väl alla till maj. Du får verkligen till bilderna fint så att växterna porträtteras. Gillar Primula sieboldii mycket, liksom tolvgudablomma. Har dem också.
  //Helene

  SvaraRadera
 12. Each photo more beautiful than the other. Wonderful!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 13. Din blogg är som en uppslagsbok över surjordsväxter och det är jag så glad för. Kommer att återvända oftare än vanligt nu när jag ska dra igång min surjordsslänt på allvar i år. Jag kan nog inte bara plantera blåbär...he,he,he.
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 14. Älskar att bildledes vandra runt i din majlund :) Flera fina tips som jag ska kika efter i vår, Kalmian och Polygalan till exempel. Jag hade den lilla 'Kermesina Weiss' en sticklingsplanta från Botan. Men den försvann under vintern och jag är lite sur på mig själv att jag satte ut den. Den kunde gott fått en mera skyddad plats i kallbänk eller växthus till en början.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera