måndag 10 juni 2019

Rhododendrons fröställningar


Detta är en av mina första Rhododendron, planterad för många år sedan och vad jag minns var plantan bara några dm hög. En korsning med R.smirnovii  inblandad men då vid planteringen hade jag ingen aning om vad detta skulle bli.  Detta är inte min favorit kan jag säga, den är långbent och gles i bladverket och dessutom lider den av näringsbrist då rötterna troligen sökt sig ut i den omgivande lerjorden. Busken drabbades av alla nybörjarfel som man kan göra. 

Jag har inte haft hjärta att ta bort den trots att den sett ganska anskrämlig ut från och till. Men i år exploderade den i en makalös blomning, det är verkligen ett Rhododendron år i år. 


Så tog jag mig an arbetet som följer efter blomningen, nämligen att ta bort fröställningarna för att spara energi åt busken, det blev en skottkärra full från den enda busken inklusive några grenar som blivit för långa och spretiga. 

Detta är omdiskuterat inom Rhododendrons värld, viktigt eller onödigt arbete ?  Jag hade en gång förmånen att få lyssna till ett föredrag av Holger Hachmann, tredje generationen som driver den stora tyska plantskolan, specialiserad på Rhododendron. Naturligtvis fick han frågan, plocka bort fröställningarna eller inte? Hans svar; ja, vi gör det varje år på våra plantor. Det är en insats som kostar mycket för plantskolan med alla tusentals Rhododendron som växer där och skulle naturligtvis inte göras om man inte var säker på att det hade en betydelse. När människor som ägnat hela livet åt en enda växt uttrycker en uppfattning, då bör man lyssna.

Sedan dess plockar jag fröställningar på alla de större buskarna efter blomningen. På vissa buskar går det lätt, andra bjuder motstånd. Fröställningarna är klibbiga, ett försvar som buskarna utvecklat mot insekter. Sätter sig en insekt där så fastnar den garanterat.

Ett stadigt grepp mellan tummen och pekfingret och så bryter man försiktigt men bestämt


Så här skall det se ut när fröställningen lossnat, man känner snart hur det fungerar


Det man bör vara aktsam på är årets nytillväxt som ibland har kommit en bit på väg, de nya skotten bör inte brytas av. Såhär ser de ut, sitter precis intill där man bryter av fröställningarna.


Lycka till om du väljer att göra denna arbetsinsats, det är inte svårt, våga pröva!

17 kommentarer:

  1. Hello, your rhododendron is lovely. My hubby is one with the green thumb in my family, I could see him trying to pick the seedlings. Good luck to you! Endjoy your day, have a great new week!

    SvaraRadera
  2. Ja det er et kæmpearbejde. Jeg gør det også, det er meget forskelligt, hvordan de er at tage af. Nogle er meget nemme, andre meget svære, de sidste er de værste, de er klistrede, så det ikke er til at få af fingrene igen. Men det pynter så absolut på planten.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla!

    Ja, det er en stor jobb når en har mange rhododendron. De ser jo mye finere ut etterpå også i tilegg for å spare energi for planten.

    Klem!

    SvaraRadera
  4. Aha, då kanske man ska göra det trots allt. Inget stort jobb för mig för jag har ganska få men har inte gjort det tidigare då jag inte haft något bra underlag för denna uppgift. Men erfarenhet räknas och det har ju Hachmann. Tack för att du tänkte på att berätta om detta.
    Kram Helene

    SvaraRadera
  5. I live and learn. I had no idea that the seed pods are removed in order for the plant to conserve energy but it makes perfect sense. And I, for one, thought it looked terrific. I am glad you did not rip it out earlier.

    SvaraRadera
  6. Jeg gør det også på de fleste rhododendron, men mest af æstetiske årsager.

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla

    Klart när Hachmann pratar - då lyssnar man!
    Andra säger motsatsen - lunne vara kul at göra ett experiment med två liknande Rhododendron.
    Jag har gjort experimentet med att 'deadheadde' tulpaner - ingen skilnad.

    Ha en trevlig ny vecka

    SvaraRadera
  8. Enig med deg at det er en stor jobb.
    Jeg gjør denne jobben. Det hender at jeg ikke rekker over alle buskene, er ikke sikker på om det er noe forskjell.
    Plantene blir mye finere uten alt det tørre!
    Ha en fin dag, Gunilla!
    Hilsen fra Turid

    SvaraRadera
  9. Hej Gunilla!
    Det måste vara ett bra rhododendron år, dotterns bedrövliga rhododendron är översållad av blommor. Den var i ett uselt skick redan när de köpte huset, den blev lite bättre när de flyttade den och pysslade om den lite extra. Bladverket ser tråkigt ut, men nu blommar den som aldrig förr.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  10. Vissa år har jag gjort det och andra inte, och alltid undrat om det ens är nödvändigt?.. Det är rätt mycket jobb ändå, och klibbiga är de, fröställningarna som du säger.Har några rhododendron som börjar bli rätt så stora så det blir en del jobb, men i år ska jag nog göra det! Tack för tipset! h. Malin

    SvaraRadera
  11. Jeg forstår godt, at du ikke nænner at skille dig af med en af dine allerførste Rhododendron. Planter kan man godt få et tilhørsforhold til. Sådan har jeg det også med de første planter, vi anskaffede til haven. Det er et stort stykke arbejde, du er i gang med. Det slipper jeg for, for jeg har ingen Rhododendron.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  12. När jag bodde i Stockholm och hade ett antal Rhododendron besökte vi en man utåt Nacka som var ordförande i den lokala föreningen. Han hade en otroligt massa och han tog bort alla överblommade. Alltså gjorde jag det med! Nu har jag - tyvärr inga såna problem.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  13. Hi Gunilla, This is interesting. Rhododendrons are very popular flowers here in the Pacific Northwest, USA. I'll bet the climate in Sweden is similar to what we have here in Seattle, especially in the summers. Thank you for all the information and the neat photos! John

    SvaraRadera
  14. Har också hört att överblommade ska bort. Tror att du gjorde helt rätt.

    SvaraRadera
  15. Ja, det er klogt at lytte til eksperterne. Vi plejer at pille frøstandene af vores tre rhododendron, da de ikke er særlig pæne. Nu har jeg så en endnu bedre grund til at få det gjort :)

    SvaraRadera
  16. Hei Gunilla, ja kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Minä poistan kuihtuneet kukat rhodoista, eikä se vaikeaa olekaan, kun minulla ne ovat vielä niin pieniä. :)
    Ihanaa juhannusta!

    SvaraRadera
  17. Hej Gunilla!
    Tittar in för att önska dig en fin fortsättning på midsommarhelgen. Och så har jag med intresse läst ditt inlägg. Har ju hört både för och emot att ta bort fröställningarna men nu blev jag övertygad om att det är bra att ta bort dom. Det är bara att gå ut i trädgården och börja "jobba! för det är många fröställningar i år.

    Kram Anita

    SvaraRadera