lördag 30 mars 2013

Häxkvastar på påsklördagen

Häxkvastar är inte bara ett fossiltfritt färdmedel till Blåkulla på påskaftonen utan mycket trevliga och användbara växter i våra trädgårdar.

"Små kuddplantor har ofta sitt ursprung i häxkvastar. Dessa karaktäriseras av mångknoppighet och abnorm skottsättning med kort tillväxt. Teorin att detta har sin grund i brist på hormon som styr längdtillväxt och apikal dominans verkar inte orimlig, men vad som i så fall framkallar förändringen i hormonproduktionen är fortfarande en tvistefråga. Det kan finnas flera orsaker. Häxkvastar uppträder ofta där plantor utsetts för stress. Det torde inte kunna bortförklaras att förekomsten är avsevärt större i områden med stark luftförorening, varför detta bör vara åtminstone en av de verksamma faktorerna. Det är förmodligen ingen tillfällighet att det nu kommer en jämn ström av häxkvastsorter från de tidigare öststaterna. Avvikande fröplantor påträffas inte sällan under högspänningsledningar."

citat ur boken "Odla barrväxter" av Brita Johansson

Barrväxter är vackra, städsegröna växter som  bildar en vacker struktur i våra trädgårdar, de uttrycker ett formspråk som ingen annan växt förmår. Det tog mig många år innan jag upptäckte barrväxternas skönhet
men numera tillhör jag beundrarna av dessa växter som trotsar klimatet och ibland ogynnsamma villkor - de behåller sin vackra grönska året om, en sak, god som någon att beundra.

Ett urval av häxkvastar i vår trädgård;

Abies koreana "Silberlocke"
Barren är silverfärgade på undersidan och kräver en ljus växtplats, annars blir de gröna.
Abies koreana `Tundra´
Abies koreana `Blauer eskimo´
Abies koreana `Kohout hexe´
Picea glauca `Alberta Globe´
Abies koreana `Icebreaker´Närbild av barren på `Icebreaker´


2 kommentarer:

  1. Margareta i Umeå31 mars 2013 kl. 12:00

    Med såna kvastar skulle jag gärna åka till blåkulla. Det skulle bli en resa med stil. :)

    SvaraRadera
  2. hahahaaa, ja, då tar jag någon annan kvast från Gunillas trädgård och gör dig sällskap på resan Maggan :=)
    Gunilla har så mycket snyggt så det blir de stiligaste kvastarna som följer häxracet :=)

    SvaraRadera