fredag 22 mars 2013

Sittplatser i trädgården

....det kan man aldrig få för mycket av. Behovet av att ibland sitta ner för att ryggen värker eller bara för att filosofera en stund i en skön omgivning är alltid närvarande. Vi har valt att placera ut ett antal stenbänkar här och där, dels för att de passar in i omgivningen men också för att de är underhållsfria och inte behöver släpas in inför vintern.

Stenbänkar lagrar värme och blir snabbt snöfria på våren. Här är en varm plats under tidig vår - de stora stenarna skyddar och värmer och växtligheten tar snabbt fart.Samma ställe - annan vinkel.
Denhär soffan köpte vi som en furusoffa och målade blå. Just då tyckte jag att den blåa färgen skapade en fin kontrast till grönskan men idag tycker jag nog inte det var så snyggt...
Hur som helst så har trä en begränsad livstid så den finns inte kvar. Även de flesta växterna som syns är borttagna och jag håller på att ersätta dem med barrväxter som skall kombineras med olika ljung.
Denhär träbänken har min man snickrat av virke från skogen. Den oljades först men det höll inte snyggt så nu är den lackad. Den tar vi in under tak till vintern för att ge den en längre livslängd.

Den har en strategisk placering på den högsta platsen i trädgården.Här är skönt att sitta. De stora sälgarna skänker en angenäm skugga under soliga och varma dagar. Lövverket bildar ett tak över platsen som till och med står emot lätt regn.
En stenbänk på en hög plats, placerad framför en skärm som är tänkt att markera gränsen för trädgårdens utbredning just här men sådant kan ju förändras om andan faller på.
En liten fikaplats vid ingången till trädgården. Bordet och stolarna är placerade på en stenlagd rundel och så nära dammen att man hör bäckens plaskande.

2 kommentarer:

 1. Ljuvliga sittplatser att sitta på och låta ögonen njuta av allt vackert runt omkring.

  Önskar dig en trevlig helg Gunilla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En trevlig helg till dig med Helen! ....det ser nästan ut som om ni är närmare våren där uppe i norr än vad vi är här när man tittar på väderkartan.

   Radera