tisdag 12 mars 2013

Välkommen till min nya blogg

Efter mycket möda och stort besvär blev det äntligen en ny och modernare version av bloggen.

Det är inte min förtjänst utan min man som besitter det nödvändiga tålamodet när det gäller tekniken. Förhoppningsvis kan den utvecklas i takt med att jag lär mig. "Learning by doing" gäller, precis som med trädgården.

Det mesta kommer att handla om trädgård och närliggande ämnen men säkert kommer det att dyka upp ett och annat artfrämmande inlägg.

När Hagtorpet blev vårt vintern 98/99 fanns här inget som som kunde benämnas trädgård. Här har bott människor som brukat och levt av det som jorden gav och djur har betat på markerna. Några gamla äppelträd finns kvar från den tiden, det är allt.

Ägarna före oss inhägnade hela Hagtorpet med viltstängsel och drev en vildsvinsfarm här, vildsvinen gick fritt inom ett stort område. Delar av ladugården var omgjort till ett slakteri. Jag tror inte att de vildsvin som numera finns här i skogarna är rymlingar från farmen, här fanns anställda som ständigt patrullerade området och kontrollerade att stängslet var intakt.

De första åren här ägnade vi åt sanering - sophämtning är en modern service, innan dess fick naturen ta hand om det mesta. Det som inte naturen kan bryta ner blir kvar och det är bara att samla in glas, taggtråd, plaster, konserver, strykjärn, medicinburkar och diverse okända föremål som marken skjuter upp och vill bli av med.

De första rabatterna  jag gjorde var inget man blev glad av precis, taffliga är nog en bra beskrivning. Det fanns aldrig någon plan utan intresset växte i takt med ökad kunskap. Det blev lite plottrande här och där men på den stora tomten som vi röjt upp syntes knappt rabatterna och helheten saknades.

Det blev skogen som så småningom kom att bilda bas för den trädgård som vi idag har. Naturen ger mig inspiration och på den vägen är det. En kuperad terräng skapar liv och rörelse och alla stora mossbevuxna stenar ger ett gynnsamt mikroklimat och tvingar ständigt fram nya lösningar.

Växtintresset har varierat över åren, i början var det mycket av de traditionella trädgårdsväxterna, bra nybörjarväxter  helt enkelt. Efter att jag gått med i föreningen Trädgårdsamatörerna öppnades en helt ny värld av växter och det är väl en del av tjusningen med trädgård - det finns alltid något nytt att upptäcka.

14 kommentarer:

 1. Hejsan Gunilla!
  Grattis till ny blogg!
  Då ska jag genast lägga in den i min lista :=)

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 2. Grattis till nya bloggen! Det där med tekniken är definitivt inte lätt, men man lär sig så sakteliga:-)
  Jag ser fram mot att fortsätta läsa om vad som händer i din trädgård. Det ger mig både inspiration och ny kunskap!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Hei! Så flott med ny blogg og en fin innføring i historikken bak deres trädgård! Denne bloggen skal jeg følge :-)
  Ha en riktig fin dag Gunilla.
  Stein

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stein och välkommen! Jag är nybörjare med blogg men jag lär mig väl så småningom.

   Ha det gott du med!

   Radera
 4. Tjusig ny blogg - men jag vill se fler bilder på din trädgård! Jag blev enormt nyfiken när jag läst ditt inlägg och det ska bli väldans spännande att komma tillbaka och sen följa dina inlägg.
  Men var lägger jag in mig som följare.....!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie - trevligt att du hittade hit. Logga in på din blogg, tryck utforma, sedan layout, redigera "min blogglista", eller om du inte har den upplagd, tryck på lägg till en gadget och välj bloggar jag följer (min blogglista) så kommer det upp en redigeringsruta där trycka på lägg till, sen skriver du in bloggadressen, t ex hagtorpet.blogspot.se och spara. Avsluta med att trycka på använd i blogg.

   Hoppas det fungerar...

   Radera
 5. Jo, jag vet att "för det mesta" kommer bambun tillbaka, men icke så förra året. Då slutade det med att jag fick skära ner den svartstammiga ända till marken - och så köpte jag en ny för säkerhets skull. Det tråkiga är att det tar några år innan stammarna blir så där snyggt blänkande svarta vilket gör att det inte är så kul. Därför hoppas jag verkligen att dom klarat sig i år!!
  Jag har - som du kanske förstått - lagt in mig som följare och det funkar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna att dina bambu överlevt denna påfrestande vinter/vår. En del växter är inte så enkla att ersätta.

   Välkommen Susie som följare, du fixade det trots mitt "råd"

   Radera
 6. Hej hej!
  Kul med ännu en Eskilstuna bloggare :)Jag har faktist varit i eran trädgård för några år sedan med den lilla lilla Trädgårdsföreningen Acchleja 'det är vi som ryms i en bil' :-D. Ni har säkert gjort en massa nytt sen dess:-) Vi tyckte mycket om er trädgård.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena och välkommen! Jo, jag brukar läsa din blogg - alltid trevligt med "news" från Eskilstuna!

   Jooo...trädgården har en tendens att växa så ni är så välkomna tillbaka!

   Radera
 7. Hade det inte varit för ditt råd, så hade jag aldrig grejat att bli följare hos dig - eller hos andra som inte har någon länk att klicka på!
  Du undrade vad det var för sten murrabatten är gjord av, det är naturligtvis den lokala kalkstenen. Just den här har ett litet uthus i grannbyn varit byggt av. Vi köpte sten till både rabatten och till "ruinen" när huset revs. Jag ville nämligen inte ha ruinen gjord av nya huggna stenar. Den skulle ju se "äkta" ut.....*fniss*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anade nästan det, att det var gotländsk kalksten. Återanvänd sten är ju bara så vacker i sitt åldrande.

   Här är marken fylld med sten så när vi gräver oss fram tar jag tillvara stenarna och mycket återanvänds. Resten ligger i högar i väntan på lämplig placering, det dyker alltid upp något behov någonstans.

   Radera
 8. Jag har faktiskt svårt att förstå "folk" som tar bort sina stenar och sina höjdskillnader i trädgårdarna och gör enormt branta slänter och sen planar ut och gör gräsmattor!? Hallå, vet dom inte att det är det absolut jobbigaste man kan ha?
  Tyvärr har vi ju en plan tomt med MASSOR av gräs, men det är inget jag egentligen tycker är kul. skulle hellre se en kuperad tomt, men dom var lite svåra att hitta ihop med lämpligt hus här på Gotland! *fniss*
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 9. Min man lämnade mig och min son och kom aldrig tillbaka förrän Dr Sunny ingrep. Min berättelse är inte annorlunda än andra som har tagit sig tid att dela den med världen. Jag hade äktenskapliga problem med min man på grund av vilka han lämnade mig och reste till en annan stad. Vid något tillfälle var jag deprimerad och fick hjälp från ingenstans tills jag kom i kontakt med Dr.Sunny som hjälpte mig. Han återställde kärleken och kontakten mellan mig och min partner och efter 48 timmar fick jag tillbaka honom som utlovat. Precis som alla andra som pratar om honom är jag här för att säga bra saker om honom och tacka honom för att han förde tillbaka glädje i mitt liv. Det kommer inte att misslyckas om du försöker hjälpa honom också. Bara WhatsApp honom: +2348082943805 eller så kan du maila honom på: drsunnydsolution1@gmail.com

  SvaraRadera