söndag 31 mars 2013

Sommartid och en senfärdig vår

En gassande sol från klar himmel värmer gott på dagen men isande nattkyla gör att den riktiga våren låter vänta på sig. Istäcket ger inte vika mer än några cm varje dygn. Solen bränner och torkar och får vi inte regn snart blir det en riktigt torr vår.

Minnet sviker lätt om hur det varit tidigare år men när jag tittar i min 10 - årsdagbok ser jag att den 31 mars 2006 vräkte snön ner. Men vanligtvis brukar vårarbetet i trädgården vara i gång vid denhär tiden.

Det som verkligen är avvikande är att inga flyttfåglar anlänt. Samma datum som idag har jag en notering från år 2007 att sädesärlan anlänt och då fanns redan staren och bofinken här. Inte ens ormvråken har kommit ännu som brukar vara det allra första vårtecknet. Men lika gott det, gärdena är istäckta och mattillgången är obefintlig.
Inte ens myrorna i den stora myrstacken har visat sig ännu.

Men någon vaknade i natt för första gången, nämligen grävlingen. Vi har alltid haft grävling här och vi brukar samsas rätt väl för det mesta. Det har hänt att den trampat ner lite grann i någon rabatt men mestadels går den och plockar mask i gräsmattan. Man kan se där den kört ner nosen men någon skada är det sällan.

Grävlingar är nattaktiva och det är inte ofta vi råkar på varandra. Födan består i huvudsak av maskar, insekter, gnagare, frukt och ett fågelägg ryker nog om det råkar ligga i grävlingens väg. Om den bara låter bli husgrunden så behöver man knappast vidta åtgärder för att avlägsna den. Djur har ju revir så den ersätts snabbt av en ny innevånare om man försöker flytta på den.

Just nu har den förmodligen ungar i grytet och är hungrig efter vinterns påtvingade svält. En delvis förmultnad hög av ris och löv bakom en sten har den nosat rätt på och grävt ett djupt hål i under natten.
1 kommentar:

  1. Regn och varma nätter står just nu högst upp på min önskelista. Längtan efter våren är stor och tålamodet tryter mer och mer för varje dag.

    Va spännande att ha en grävling i trädgården! Jag har alltid varit lite rädd för grävlingen. Har fortfarande färskt i minne när en grävling lyckades ta sig in i farmor och farfars hönshus när jag var barn. Det blev ett väldans liv och många döda hönor innan farfar hann dit med geväret.....
    Men din grävling verkar ju snäll och så är det ju lite kul med några vilda och naturliga inslag i trädgården också....
    Ha en fin avslutning på påsken!

    SvaraRadera