söndag 13 november 2016

Vildsvin i våra nordiska länder

Har samlat lite aktuell information om hur det ser ut på vildsvinsfronten i våra länder.

Den stora svenska vildsvinsstammen drar sig västerut till Norge i letande efter föda. Tankar från en svensk expert i frågan som du kan läsa om här.

Finland har en helt annan attityd till vildsvinen, stammen är liten och i Finland har man tagit ett nationellt ansvar och inte överlämnat ansvaret till frivilliga krafter. Här kan du läsa om hur det ser ut i Finland och rädslan för att få in den fruktade svinpesten.

Danmark som är ett land med hög produktion av fläskkött är naturligtvis oroade av den smitta som vildsvinen kan föra in i landet och som kan drabba tamsvinen. Här tycks också råda delade meningar mellan olika intressen, jägare jublar över invandrande grisar. Naturvårdsföreningen anser också att vildsvinet har en plats i den danska naturen men i övrigt tycks inte grisarna vara välkomna till Danmark. Myndigheten uppmanar till rapportering av iakttagelser som innebär att man vill hålla kontroll på populationen. Här en artikel om vildsvin i Danmark.

I Sverige har den tafatthet som myndigheterna visat genom att helt överlåta regleringen av vildsvinspopulationen till frivilliga krafter resulterat i en alldeles för stor utbredning av stammen. Läget nu är att landsbygden drabbas hårt men om detta fortsätter kan även städerna drabbas. Berlin hyser stora bestånd av vildsvin, många tusen grisar vandrar på nätterna omkring på Berlins gator och letar mat i soptunnor vilket visar att djuren mycket väl kan överleva även i stadsmiljöer.

Statistik från Svenska Jägarförbundet

Statistik från Svenska Jägarförbundet

7 kommentarer:

  1. Hos oss verkar de ha minskat något. Jag såg till exempel inga nya bökade ytor när jag var inne på skogen häromdagen. Det har sagts att jägarna skjutit av rätt många runt här. Det vore en fasa att komma ut en dag och ha haft en flock bökande bland växterna :(

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  2. Återigen: jag förstår inte varför myndigheterna är så passiva här. Vad säger lantbruksorganisationerna? Veterinärerna (med tanke på pestrisken)? Kan man inte göra ett upprop av något slag?
    Kram/Laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte för att jag vet men jag kan ju ana...jägarorganisationerna är utan tvivel en maktfaktor, det har vi sett många gånger i samband med diskussioner om rovdjurens vara eller inte vara i vår natur. Man vill inte utmana för mycket, då kan taburetten sitta löst. En annan anledning är säkert det gamla vanliga, nämligen pengar. De som arrenderar ut jaktmarker och arrangerar jaktresor har en inkomstkälla som gynnas av ett rikt viltbestånd.

      Radera
  3. Vildsvin i Stockholms innerstad och några av grannkommunerna kanske skulle få politikerna att vakna.

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla

    Jag kollade upp situationen i Värmland. Där är just nu en stor debatt:
    Se bara här:
    http://nwt.se/sunne/2016/10/26/vildsvin-harjar-ohejdat?refresh=true

    Själv tror jag inte jag kommer bli drabbad däruppe - de klarar inte en hård vinter och utfodring skulle göra det lätt för vargen att hitta sitt byte...

    Ha en trevlig söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karsten! Folk blir upprörda, undra på det när man får trädgården uppgrävd. Grisarna har förstås mycket svårare att klara sig i ett tufft vinterklimat och så finns det ju vargar i Värmland. En del påstår att vargen inte tar vildsvin men det är inte riktigt sant, det finns bildbevis. Men vildsvinen är ett nytt byte för vargen som den måste lära sig att jaga.

      Radera